Home

Achtergrond 4 reacties

Tekst Jezus redt ook na verfbeurt ongewenst

De tekst Jezus redt op het dak van een boerderij langs de A15, blijft de gemeente Giessenlanden ook na een verfbeurt een doorn in het oog.

Evangelist Joop van Ooijen schilderde de witte tekst onder druk van een dwangsom rood en oranje, maar ook daarmee kan gemeente niet leven.

"Zowel de gemeente als Van Ooijen zijn verplicht zich te houden aan de uitspraak van de Raad van State. Met het overschilderen van de letters in oranje en rood is niet aan de eisen voldaan. Om die reden zal de gemeente doorgaan met het innen van dwangsommen'', aldus wethouder Jan de Groot (VVD).

Het conflict tussen de gemeente en de evangelist sleept al jaren. Het college van Giessenlanden vindt dat de tekst op het dak niet in het landschap past. De kleuren zijn te contrasterend en het formaat is te groot. Daarom wil de gemeente dat de tekst wordt verwijderd. De Raad van State besloot half juli dat de gemeente de evangelist terecht een dwangsom van 15.000 euro heeft opgelegd.

"In de uitspraak is duidelijk beschreven dat het gaat om zowel de omvang als de contrasterende kleur van de tekst en dat het dak in oude staat moet worden hersteld.'' Door het overschilderen van de dakpannen is de situatie niet veranderd, vindt de gemeente. Ze vindt daarom dat Van Ooijen het dak in de oude staat moet herstellen.

Reactie Van Ooijen

Van Ooijen noemt het besluit van de gemeente ”superkinderachtig”. Iedereen in zijn directe omgeving is verbaasd. Hij bekijkt of hij bezwaar aantekent of de desbetreffende dakpannen verwijdert. Daarover heeft hij overleg met zijn advocaat. ”Het geld groeit niet op mijn rug. Ik moet al 1500 euro lappen en daar komt weer 500 euro bij.”

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk

  Misschien een collecte onder de broeders en zusters?

 • no-profile-image

  T J P Leenheer

  Zijn er in de gemeente geen andere dingen om zich druk over te maken stelletje TOBBERS.

 • no-profile-image

  Theo

  Naar het oordeel van de Raad van State heeft het gemeentebestuur zich op het standpunt kunnen stellen dat er sprake is van een buitensporigheid in het uiterlijk van het dak. Dit is geen rechtspraak van de Raad van State maar dit noemen ze in de psychologie een projectie. Zoals de waard is zo vertrouwt hij zijn gasten. Omdat op een ander dak van een boerderij in de omgeving met grote letters 'Korenbeurs' staat geschreven is het duidelijk dat de tekst 'Jezus redt' niet buitensporig is en dat het wel degelijk om de inhoud van de tekst gaat! De buitensporigheid zit zo te zien tussen de oren van de gemeente Giessenlanden en die van de Raad van State. Het gemeentebestuur heeft daarbij het advies gevolgd van de welstandscommissie. Dat spreekt over de toepassing van felle of contrasterende kleuren, het extreme contrast tussen de bestaande dakpannen en de aangebrachte witte dakpannen en een te grove inbreuk op wat in de omgeving gebruikelijk is. Als 'Korenbeurs' op een dak wel mag en 'Jezus redt' niet is hier sprake van discriminatie en overtreden zowel de welstandscommissie als de gemeente Giessenlanden en de Raad van State artikel 90quater uit het Wetboek van Strafrecht

  Bronnen:
  http://juridischdagblad.nl/content/view/9485/76/
  http://www.wetboek-online.nl/wet/Wetboek%20van%20Strafrecht/90quater.html

 • no-profile-image

  Jean de Createur

  Gewoon die geschilderde pannen weg halen en niets terug plaatsen. Ze kunnen je niet dwingen om pannen op het dak te hebben...

Of registreer je om te kunnen reageren.