Home

Achtergrond 326 x bekeken

Tarwe blijft steken op gemiddelde hectare-opbrengst

De Nederlandse graanoogst is klaar. De hectareopbrengsten zijn lager dan de topopbrengst van vorig jaar en komen uit rond het meerjaarlijks gemiddelde. Er zit wel veel spreiding in de opbrengsten.

”De kwaliteit van de laatst geoogste tarwe viel niet eens tegen”, zegt Rien Fieman, hoofd van de afdeling Granen van coöperatie CZAV. ”De gemiddelde hectolitergewichten zaten nog op 72 tot 73 kilo. Er zat wel een beetje schot in. Maar al met al was het nog een goede kwaliteit voertarwe.”

De hele tarweoogst is uitgekomen op 76 tot 78 kilo per hectoliter. Fieman: ”Vorig jaar was dat 78 tot 80 kilo. De tarwe is dit jaar wel vochtiger geoogst vanwege de weersomstandigheden, vaak rond de 16 tot 17 procent. Dat betekent meer droogkosten voor de telers. Het eiwitgehalte van de tarwe is wat hoger, van 11,5 tot 12 procent. Vorig jaar was dat 11 procent. De gemiddelde hectareopbrengst is 5 procent lager dan vorig jaar, maar wel met grote verschillen. Op de lichtere gronden is door de droogte veel minder per hectare geoogst dan op de zwaardere gronden.”

Aart den Bakker, manager Plantaardige Afzet bij coöperatie Agrifirm, spreekt van een weekeinde-oogst. ”Er moest veel tussen de buien door worden geoogst en de beste oogstmomenten vielen vaak in het weekeinde.”

Den Bakker schat dat de hectare-opbrengsten bij tarwe 5 tot 10 procent lager liggen dan vorig jaar. ”Maar vorig jaar was een topopbrengst. De hectare-opbrengst ligt rond het vijfjarig gemiddelde.” De kwaliteit van de tarwe die vorig weekeinde nog is geoogst is lager dan daarvoor. Den Bakker: ”De hectolitergewichten zijn gedaald. De valgetallen komen beneden de normen voor baktarwe, maar de tarwe is prima geschikt voor de voerproductie.”

Of registreer je om te kunnen reageren.