Home

Achtergrond 494 x bekeken

Suikerprijzen stijgen verder

De suikerprijs is naar het hoogste niveau gestegen in zes maanden.

Dat komt door een tekort aan suiker. Suiker Unie verwacht door de gunstige marktomstandigheden dat alle surplusbieten kunnen worden afgerekend. Dan hoeven bietentelers geen surplussuiker door te schuiven naar het volgende seizoen. Ook afgelopen seizoen konden telers er voor kiezen om alle surplusbieten betaald te krijgen.

Suiker Unie betaalt in de komende campagne, die gisteren is gestart, 25 euro per ton surplusbieten. Daar komt de kwaliteitsverrekening nog bij, schrijft Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken bij Suiker Unie, in het Cosun-ledenblad. "De exportmogelijkheden zijn gunstig. En de wereldmarktprijs voor suiker is weer fors gestegen."

Op de termijnmarkt in Londen sloot het oktobercontract vrijdag op $ 635,20 (€ 494) per ton witsuiker. Maandag ging er weer 16 euro af, maar het is de hoogste notering sinds maart dit jaar. Eind januari lag de prijs op 750 dollar 412 euro) per ton witsuiker. Dat was de hoogste prijs sinds november 1980. In New York steeg de prijs voor ruwe suiker ook naar het hoogste niveau in zes maanden.

De Rabobank Agri Commodities Markets Research schrijft de prijsstijging toe aan de krappe suikervoorraad. "De import in China groeit met meer dan 40 procent doordat het land twee jaar achter elkaar weinig suiker heeft geproduceerd." Ook de bietenproductie in de EU en Rusland is kleiner dan gemiddeld, verwachten de Rabo-analisten. "Ook de productie van suikerriet in Pakistan, Indonesië en Zuid-Afrika valt tegen."

Bovendien verwacht het Braziliaanse suikerconcern Unica dat de productie van suikerriet gaat tegenvallen vanwege droogte in het zuiden van het land. De suikerindustrie in Rusland verwacht vanwege de droogte een suikerproductie van iets meer dan 3 miljoen ton suiker. Dat is veel minder dan voorgaande jaren. Alleen India verwacht een goede productie, waardoor het land mogelijk geen suiker hoeft te importeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.