Home

Achtergrond

Suikerimport EU kleiner dan verwacht

Ontwikkelingslanden verkopen veel minder suiker aan de EU dan de Europese Commissie had ingeschat.

De ACP en EBA landen hebben van 1 oktober 2009 tot en met 24 augustus dit jaar 1.322.000 ton suiker geleverd aan de EU. De Commissie had de import in deze periode ingeschat op 1.657.000 ton. Dat betekent dat deze landen 80 procent van hun importquotum hebben benut.

Persbureau Agra Europe schrijft de achterblijvende import toe aan de hoge suikerprijs in seizoen 2009/2010, dat op 30 september afloopt. Dankzij de hoge prijs konden ontwikkelingslanden hun suiker verkopen aan afnemers dichtbij. Dat bespaart op transportkosten. Daarnaast hebben de landen minder suiker geproduceerd, waardoor minder beschikbaar was voor export.

Of registreer je om te kunnen reageren.