Home

Achtergrond 444 x bekeken 8 reacties

’Stop kavelruil Gelderland door onbezonnen beleid’

De kavelruil wordt in de provincie Gelderland noodgedwongen in de ijskast gezet nu het geld voor plattelandsontwikkeling op is. Dat zegt Ben Lichtenberg.

voorzitter van de provinciale afdeling van LTO Noord, die in gesprek gaat met de provincie over een oplossing. Mogelijk worden tientallen boeren in de provincie gedupeerd.

De provincie maakte onlangs bekend de eerstkomende drie maanden geen geld meer uit te geven aan plattelandsontwikkeling. Een blamage, aldus Lichtenberg. ”De provincie heeft een volstrekt onbezonnen strategie gehanteerd. Men dacht: we geven heel veel uit en als we dan halverwege door het budget zijn, stappen we naar het Rijk en zeggen we: kijk jullie willen dat we deze taak uitvoeren, maar het geld is op. Kan er wat bij?”

Iedereen had dit van tevoren kunnen uitrekenen, aldus Lichtenberg, maar de provincie deed alsof het er niet was. ”Het was er wel maar je zag het niet, zoals bij een monster van Loch Ness.” Het kan niet zo zijn dat boeren een fout gelopen politiek spelletje de dupe worden, aldus Lichtenberg. ”Sommige kavelruiltransacties gaan over 365 hectare. Het is onverantwoordelijk zo om te gaan met mensen.”

De provincie heeft geen geld meer omdat het in zeer korte tijd heel veel uitgaf aan grondaankopen. ”De wereld moest weten dat de provincie grond nodig had, en wel heel snel. Dat drijft de prijs enorm op.” Gelderland heeft inmiddels 94 procent van de beschikbare middelen voor natuur, landschap en landbouw besteed.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  HANS

  Johan dit kun je niet accepteren. Hier moet je voor vechten . Maandag ga ik voor de commissie nogmaals uitleggen waarom er geen nieuw ROMMEL gebied naast mijn deur wil hebben . Een gebied dat om geturnd wordt naar plasdras , petgaten , onkruid stroken en de daaruit voortvloeiende dagelijkse ergenissen . Dit wordt een gebied waar ganzen gaan zitten . muggen overlast , onkruiden uit waaien over mijn landerijen plus de ergenissen . Men wil op cultuurhistorisch oogpunt dit gaan uitvoeren is de betoog van hun zijde . GEGROET HANS

 • no-profile-image

  HANS

  Gert , ja voor een dubbeltje op de eerste rang zeker . Heb een heel andere ervaring met deze grond aan kopers , en daar trappen wij niet in vooral als je een nieuw bedrijf terug wil . Uit berekening naar elders moet er vele tonnen aan Euro's erbij . GEGROET HANS

 • no-profile-image

  Demeter

  Stoppen betekent ook gelijk een bak met ambtenaren minder. Dat is toch wat we willen met zijn allen. Nou niet zeuren mannen omdat het jou toevallig even niet uitkomt.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Misschien moeten we eens stoppen met "zo is het nu eenmaal". Knok eens ergens voor!

 • no-profile-image

  gerrie

  Al die commissies heeft totaal geen zin. Ze schrijven graag langdurige plannen die tientallen jaren duren. Echt flauwekul ruilverkaveling. De markt lost het zelf wel op.

 • no-profile-image

  Johan

  Beste Hans uit Sud-Fryslan, zo is het nou eenmaal. Alles is geoorloofd, behalve dat de boer ook maar iets beter ervan wordt, terwijl hij degene is die voor het maatschappelijk belang weg moet.

 • no-profile-image

  gert

  Er is altijd wel geld voor aankoop van grond voor natuur

 • no-profile-image

  japio

  Ja lekker geklets van die Ligtenberg maar wat heb je als lto gedaan Veel te veel zaken akkoord gegaan waar de boeren nu voor bloeden Maar tja dat heb je als je al je kruid verschiet zonder ook maar iets binnen te halen Op voorhand akkoord gaan heet zoiets Laat lto maar eens meer aan de boeren denken dan al die baantjes bij de provincie en zich meer izetten voor de boeren dat zou meer op zijn plaats zijn

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.