Home

Achtergrond 312 x bekeken

'Steun nutteloos zonder hogere varkensprijs'

De Franse varkensprijs moet met minstens 20 cent per kilo geslacht gewicht omhoog om de situatie voor de varkenshouders iets dragelijker te maken.

Minister van landbouw Bruno Le Maire komt weliswaar volgende week met een steunplan, maar dat is nutteloos als de varkensprijs niet stijgt. Dat stelt de bond van Franse varkenshouders FNP in reactie op een steunplan. "Na een verhoging van de voerprijs met 30 euro een paar weken geleden kunnen de varkenshouders de komende weken een nieuwe stijging met nog eens 30 euro verwachten", vreest voorzitter Jean-Michel Serres.

Op de toonaangevende varkensmarkt in Plérin in Bretagne is echter geen sprake van een hogere prijs. Integendeel, op de veiling van begin deze week ging de notering weer met 0,7 eurocent naar beneden naar 1,222 eurocent per kilo. De FNP acht een minimumprijs van 1,45 euro vereist.

De varkenshouders trekken ten strijde tegen goedkoop vlees uit het buitenland. Afgelopen weekend werd dergelijk vlees, vaak in de vorm van ham, worstjes of andere vleeswaren, al door boze varkenshouders bestickerd. Deze week staan soortgelijke acties op de agenda in regio Nord.

De varkenshouders stellen daarbij dat eerdere overheidssteun hun problemen dezer dagen juist erger maken. Veel boeren moeten toegekende leningen nu afbetalen of zien de lage, gesubsidieerde, rente op hun bankkredieten weer naar een normaal niveau terug gaan. Zij zijn daarom op zijn minst huiverig voor een nieuw steunplan.

Of registreer je om te kunnen reageren.