Home

Achtergrond 168 x bekeken 2 reacties

Steeds meer ambachtsscholen techniek

Steeds meer scholen sluiten zich aan bij Vakcollege, een initiatief voor ambachtsscholen waar leerlingen het technisch vakmanschap leren.

Momenteel zijn er ruim veertig scholen bij aangesloten, de initatiefnemers verwachten uiteindelijk het dubbele. Dan leveren de Vakcollege-scholen Techniek jaarlijks rond de 4500 hoog gekwalificeerde vaklieden af aan het technische bedrijfsleven. Dat heeft Vakcollege dinsdag meegedeeld.

Het Vakcollege is een publiek-private samenwerking. Dinsdag begint Vakgilde, een nieuwe fase in het project. Dat is een community op internet voor alle betrokkenen bij Vakcollege: leerlingen, afgestudeerden, bedrijven en werknemers.

Leerlingen krijgen via Vakgilde bovendien uitgebreide hulp bij alle trajecten van de leerwerkbaan. Uiteindelijk kunnen ze rekenen op een baan in de technische sector, aldus een woordvoerster van Vakcollege. Verder is de hoop dat schooluitval zal afnemen.

De opleidingen worden vaak vergeleken met ambachtsscholen van weleer, omdat ze vaktrots, ambitie en traditionele respectvolle relaties tussen leermeesters, leerlingen en bedrijven hoog in het vaandel hebben. Hans de Boer, oud-voorzitter van MKB Nederland en van de Taskforce Jeugdwerkloosheid, is een van de initiatiefnemers. Ook in de zorg is inmiddels een proef gestart met de vakopleiding.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  claudia

  Zijn er ook scholen in de omgeving van Boxmeer,nijmegen,die de vakgilde opleidingen geven?
  Mijn zoon zit nu in 4vmbo basis,en wil graag doorleren.
  Hij kon naar vmbo kader het wel techniche,maar had daar geen zin in,nu heeft hij het licht gezien,en ziet in dat hij toch beter af is als die een hogere opleiding gaat doen ,volgend schooljaar.techniek ligt hem goed

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Zo zie je maar weer: het verstand komt met de jaren (terug). Vroeger was het nog niet zo gek geregeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.