Home

Achtergrond 513 x bekeken

'Startproblemen bij invoering omgevingsvergunning'

Een vergunning aanvragen voor een verbouwing of nieuwbouw kan na 1 oktober wel eens een stuk lastiger gaan worden en meer tijd gaan vragen.

Dit verwachten adviseurs. Vanaf oktober treedt namelijk de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) in werking. Deze brengt 26 regelingen bij elkaar in één vergunning, de omgevingsvergunning. Doel is dat burgers en bedrijven eenvoudiger vergunningen kunnen aanvragen.

Deskundigen die zich dagelijks bezig houden met vergunningaanvragen verwachten niet dat alles al vanaf de startdatum soepel zal lopen. Sterker nog. Een vergunning krijgen kon wel eens lastiger worden. Zij adviseren daarom land- en tuinbouwers voor 1 oktober de aanvraag in te dienen.

"Wij denken dat vergunningaanvragen door de nieuwe omgevingsvergunning meer vertraagd worden", aldus Angelike Maassen van den Brink van adviesbureau Bomap. Haar collega Alwin van Ruijven van Agro AdviesBuro heeft er ook een hard hoofd in dat alles direct vlekkeloos gaat lopen.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft er alle vertrouwen in dat er 'geen grote ongelukken' gebeuren, maar zegt ook dat ze niet kan garanderen dat de nieuwe wet zonder kinderziektes van start gaat.

Met de omgevingsvergunning zouden procedures korter worden, maar of dit voor de landbouw geldt, is maar zeer de vraag. Het nieuwe stelstel kent twee aanvraagprocedures, een korte met een 'f'atale termijn' en een lange, zonder een einddatum waarop de overheid uitsluitsel moet geven over de aanvraag. Juist landbouwers zullen vaak in de uitgebreide procedure terechtkomen.

Meer hierover deze week in Boerderij

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.