Home

Achtergrond 174 x bekeken

Splijtzwam Wilders

Precies zes jaar geleden stapte Geert Wilders uit de VVD. En nog altijd weet de gevestigde politiek niet hoe met het fenomeen uit Venlo om te gaan.

De afgelopen jaren, toen de PVV nog negen zetels telde, hadden de christen-democraten daarover minder scrupules: Wilders’ partij werd waar nodig gepaaid om plannetjes aan een meerderheid te helpen.
Natuurlijk is het een ander verhaal nu een bijna drie keer zo grote PVV een van de pijlers moet worden waarop de minderheidscoalitie van VVD en CDA steunt; het wordt lastiger om afstand te nemen van rabiate standpunten van Wilders. Dat kan vervelende gevolgen hebben voor een exportland als Nederland.
Bovendien zal Wilders, in ruil voor zijn steun, een aantal voor hem belangrijke programmapunten rond immigratie en integratie gerealiseerd willen zien. Maar dat was al duidelijk toen het CDA eind juli aan de onderhandelingen begon, met instemming van de hele fractie.
Dat een aantal leden van die fractie de lopende formatie alsnog wil blokkeren is politiek uiterst onhandig en schadelijk voor de eigen partij. De betreffende leden hebben blijkbaar even weinig vertrouwen in het oordeelsvermogen van CDA-congresgangers als in de PVV.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.