Home

Achtergrond 210 x bekeken 6 reacties

Sombere insteek

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) kiest voor de sombere insteek.

De biodiversiteit staat nog steeds onder druk. Het aantal bedreigde planten en diersoorten groeit. Weliswaar, minder hard, maar toch. Het bureau stelt voor om geld voor agrarisch natuurbeheer te bestemmen voor realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur. De geplande realisatie (2018) raakt steeds verder uit zicht. Dat mag eigenlijk niet, want in de ogen van de samenstellers van de Balans van de Leefomgeving gaat het hier om échte natuur. Kwaliteit dus. Boerennatuur levert alleen maar meer van hetzelfde op.

Een kritische noot over agrarisch natuurbeheer mag. Cijfers kunnen dit wellicht ook staven. De suggestie om dan maar meteen te stoppen is verkeerd. Misschien moet het beleid wel bijgesteld worden. Boeren pareren dat de beheercontracten interessant moeten zijn voor een langere termijn. Zij passen hun bedrijfsvoering er tenslotte op aan. Veelal investeren zij in materiaal. Het rijk wijzigt ook vaak de pakketten, waardoor er onduidelijkheid over doel en vergoeding ontstaat. Veel belangrijker misschien nog wel is draagvlak. Natuur en landbouw moeten niet elkaars vijanden worden. Zoek waar mogelijk naar allianties.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Watersnip, was de ene reactie mèt borrel geschreven en de andere zonder?

 • no-profile-image

  rose both

  Een afgewogen artikel .Inderdaad moet het beleid veranderen, de EHS is veel te veel een biologen hobbieclubhuis, vervuld een pikzwart mensbeeld.
  Met een utopisch beeld van de wilde natuur zonder mensen erin wil men dan de wereld redden.
  Dit is een compleet wereldvreemd beeld, dat helaas gevoed wordt door genoeg menselijke fouten, onvermogen en tekorkomingen, maar dat helpt alleen maar het idee dat mensen vooral moeten ontbreken bij het redden van de natuur. Behalve natuurlijk de fokkers van oerrunderen.

  Veel te langzaam begint nu deze aard
  van ditbeleid op te vallen, en nu worden ook de media iets kritischer.

  Daarmee zijn we er nog niet, de echte uitdaging komt pas als de nonsens uit het beleid zijn verdwenen en de echte feiten op tafel liggen. De postmodernen die in het beleid hebben postgevat roepen dadelijk dat er geen echte feiten zijn. Maar wie kan rekenen en echt kan denken ziet heus wel dat de feiten alleen feiten zijn in een bepaalde context en samenhang en dat die samenhangen ook meegenomen moeten worden.
  En dan niet in de vorm van wilde utopische fantasieen.

 • no-profile-image

  watersnip

  Rose,
  Blijkheb je het eigenlijk over.baar vind je jezelf heel slim, maar ik snap naar drie keer lezen helemaal niets van je bericht. Waar heb je jet over? Welke feiten? Onbegrijpelijk.

 • no-profile-image

  pimpelmees

  Rose houdt gewoon niet van sombere insteken!

 • no-profile-image

  watersnip

  Rose,
  Blijkbaar vind je jezelf heel slim, maar waar heb je eigenlijk over?

 • no-profile-image

  exact

  Dat is juist het probleem dat ze aankaart, Watersnip. We zijn op een punt gekomen dat verantwoordelijken en aanhangers van het beleid het niet meer snappen en nu zeggen: Waar heb je het over?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.