Home

Achtergrond

Slechte waterafvoer fataal voor gewassen

Akkerbouwer Bert Sloetjes in het Achterhoekse Halle kreeg vorige week vrijdag een regenbui te verwerken met wel 130 millimeter regen in 36 uur.

Akkerbouwer Bert Sloetjes in het Achterhoekse Halle kreeg vorige week vrijdag een regenbui te verwerken met wel 130 millimeter regen in 36 uur. Hij is er de man niet naar om te klagen over zijn situatie. Al is een aanzienlijk deel van zijn pootgoed, consumptieaardappelen en waspeen verzopen, hij zal er niet aan ten gronde gaan. ”Ik overleef dit wel”, zegt hij, nadat hij een ruwe berekening heeft gemaakt van de directe schade: 250.000 tot 300.000 euro aan verloren gegane productiekosten. Maar die extreme hoeveelheid water in korte tijd is eigenlijk niet het probleem. Zijn gewassen zijn niet weggeregend. ”Het probleem komt doordat de waterafvoer stagneerde. Toen de regen was opgehouden, zagen we hier het waterpeil stijgen. En dat is niet voor het eerst.” Foto Theo Kock

Minister Gerda Verburg bezocht vandaag de geitenhouderij van Jeannette van de Ven, LTO-vakgroepvoorzitter Geitenhouderij. Foto John Claessens

Medewerker Gerrit Terluin kijkt toe hoe de mesttank wordt volgezogen bij melkveehouder Jimte Heeg in het Friese Spannum. De loonwerker heeft het razend druk met mest uitrijden. ”Het is nog nat, maar het gaat net”, zegt Jan Tolsma van het gelijknamige loonbedrijf. Door de regen hebben veel veehouders dit moeten uitstellen. Hij verwacht de bemestingswerkzaamheden komende weken wel af te kunnen ronden. ”Maar dan moet het wel droog blijven en dan moeten de mesttanks bijna dag en nacht rijden”, aldus Tolsma. Foto Alex de Haan

Melkveehouder Jan Olijslagers (vooraan) uit Sint-Michielgestel heeft weer genoeg cigarant om de koeien jaarrond mee bij te voeren. Cigarant is een bijproduct van de cichoreiverwerking. ”Ik heb zo’n vier vrachten van 31 ton besteld”, vertelt de veehouder. De cigarant, die hij in de voorverkoop heeft besteld, is volgens hem een goedkoop alternatief om de verwachte lagere maisopbrengst te compenseren. ”Al is de mais in de maand augustus nog aardig bijgetrokken. In juli leek het gewas op sterven na dood”, vertelt de veehouder. Foto Twan van Asseldonk

Vleeswarenfabrikant Zwanenberg Food Group in Aalsmeer bood gisteren een aantal journalisten een kijkje achter de schermen in de vleeswarenfabriek. De bezoekers kregen een rondleiding in de fabriek en konden aansluitend proeven van vleeswaren bereid door chef-kok Caspar Bürgi. De bijeenkomst was georganiseerd ter gelegenheid van de eerste Week van de Vleeswaren. Die wordt gehouden van 13 tot en met 19 september. Doel is om het publiek kennis te laten maken met de veelzijdigheid van vleeswaren. Het publiek kan in verschillende supermarkten proeven. Verschillende fabrieken houden in die week open dagen en ook op scholen worden lunches georganiseerd. Foto Diederik van der Laan

Jan Haijo Klimp uit Midwolda gebruikt een schaars droog moment om koolzaad in te zaaien. Dankzij de zachte zandgrond kan de Groninger eerder beginnen dan telers op bijvoorbeeld kleigrond. Het zijn drukke tijden: hoewel de korrels binnen zijn moet het natte tarwestro waarschijnlijk worden gedraaid voordat het kan worden geperst. Ook voor de pootaardappelen, die Klimp binnen een week wil oogsten, zijn wat droge dagen nodig. Klimp zet het koolzaad af via de Groninger Graanbeurs. Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.