Home

Achtergrond 1 reactie

Sensus verwacht voldoende cichorei voor 2011

Sensus verwacht het areaal cichorei voor volgend jaar vol te krijgen.

Ondanks dat de contractprijs is verlaagd en dat de telers maar 75 procent van hun referentieareaal kunnen leveren. De cichoreiteelt blijft interessant voor akkerbouwers, stelt René Schunselaar, manager Agrarische Dienst bij cichoreiverwerker Sensus. “De afzetmarkt voor inuline groeit. Bovendien wordt de onkruidbestrijding in de teelt straks gemakkelijker.”

Onkruidbestrijding

Volgens Schunselaar buigt het CTGB, de commissie die beslist over de toelating van gewasbeschermingsmiddelen, zich over een nieuwe methode om onkruid in cichorei te bestrijden. ”De methode bestaat uit verschillende middelen die in verschillende doseringen en op verschillende tijdstippen worden toegediend.”

Veel telers beperken de grootte van hun areaal omdat de mogelijkheden voor onkruidbestrijding beperkt zijn. Soms is veel handwerk nodig om het te verwijderen. Schunselaar: “Sensus werkt sinds 2008 aan de nieuwe methode van onkruidbestrijding. Ik verwacht dat het eind dit jaar een toelating krijgt, zodat het volgend jaar al kan worden ingezet.”

Contractprijs

De telers hebben de contracten voor de teelt van 2011 ontvangen. De contractprijs zakt van €66,50 naar €64,50 per ton. De telers kunnen volgend jaar 75 procent van hun referentieareaal leveren. En de telers gaan meer betalen voor tarra, transport en het rooien van de cichorei. Schunselaar wil inhoudelijk niet ingaan op de contracten. “Dat is iets tussen Sensus en de telers. Maar in 2009 is veel inuline geproduceerd. We moeten inspelen op tijdelijke marktontwikkelingen. Sensus is één van de drie grote aanbieders van inuline op de wereldmarkt.”

De Telersvereniging Cichorei heeft op basis van de contractvoorwaarden een voorbeeldberekening gestuurd naar de telers, zodat ze kunnen uitrekenen hoe het saldo volgend jaar uitvalt, zegt voorzitter Kees van Dijk. “Sommige telers zijn geschrokken hoe laag het saldo voor hen uitpakt. Het saldo is wel sterk afhankelijk van de opbrengst. Sensus wil de voorwaarden ook laten gelden voor teeltseizoen 2012.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    drentse boer

    ja schunselaar kan dat wel zeggen dat er een middel er komt MAAR dat zeggen ze nu al 2 jaar en er is nog geen goed middel en wel veel handwerk .ik zie het straks zo ,ze verlagen nu de prijs en kosten stijgen en straks is er geen middel toegelaten en dan zitten wij met veel wiedwerk en zei met de poen!!!!!
    daarom bij ons geen chicorei meer, dit jaar valt het ok niet mee met de opbrengst we moesten vroeg rooien en inuline gehalte was te laag en je hebt nu veel last van opslag wat niet kapot vriest!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.