Home

Achtergrond 216 x bekeken

'Screening op syndroom van Down kan beter'

De screening van ongeboren kinderen op het syndroom van Down is relatief makkelijk te verbeteren.

Dat stelt arts-onderzoeker Wendy Koster van het Universitair Medisch Centrum Utrecht in haar proefschrift, waarop zij op 14 september promoveert.

Om tijdens de zwangerschap te onderzoeken of een kind Down heeft, wordt onder meer bloed afgenomen bij de moeder. Dat wordt onderzocht op eiwitten die in dat geval in een hogere concentratie voorkomen dan wanneer het kind gezond is.

Internationaal onderzoek bracht vier nieuwe eiwitten aan het licht die mogelijk Down zouden voorspellen. Koster heeft dat in haar onderzoek getest en bevestigd. Als ook op de betreffende eiwitten wordt getest, kan het aantal opgespoorde gevallen van Down volgens haar worden verhoogd van 75 naar 90 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.