Home

Achtergrond 218 x bekeken 1 reactie

Schapen in natuurgebied later geënt tegen Q-koorts

Schapen in natuurgebieden en rondtrekkende kuddes hoeven hun dieren niet al per 1 januari 2011 te hebben gevaccineerd tegen Q-koorts.

Vanwege een gebrek aan vaccins is de vaccinatieplicht voor deze dieren uitgesteld tot 1 augustus 2011. Dat hebben de ministers Gerda Verburg (LNV) en Ab Klink (VWS) besloten. Alleen bedrijven met een publieksfunctie tijdens de stalperiode of waar lammetjesaaidagen worden georganiseerd moeten hun dieren vóór 1 januari 2011 en in elk geval twee weken voor het dekken volledig laten enten.

Beide bewindslieden constateren in een brief aan de Kamer dat de aanpak van de Q-koorts heeft gewerkt: het aantal ziektemeldingen bedroeg dit jaar tot 8 september 464, tegen 2108 meldingen in dezelfde periode vorig jaar. Dit jaar zijn 5 mensen overleden aan Q-koorts; zij liepen de infectie al vóór 2010 op en hadden al andere medische problemen.

Sinds december 2009 zijn 93 geiten- en schapenhouderijen besmet verklaard met Q-koorts. Daarvan zijn er inmiddels al weer negen vrij verklaard. Nieuw besmette bedrijven worden niet geruimd, noch krijgen ze te maken met een levenslang fokverbod. Voorwaarde is wel dat de dieren tijdig én volledig zijn gevaccineerd.

Bedrijven met veel dieren met een levenslang fokverbod (meer dan 43 procent van de dieren) komen in aanmerking voor compensatie (283 euro per dier boven genoemde 43 procent, minus een eigen risico van 10 procent). Dienst Regelingen bereidt de compensatieregeling, die deze week wordt vastgesteld, nu voor. LTO vond de grens van 43 procent arbitrair en de regeling daardoor oneerlijk.

LNV biedt daarnaast herstructureringssteun aan van maximaal 100.000 euro per bedrijf. In totaal is 1 miljoen euro beschikbaar; acht bedrijven hebben al een aanvraag ingediend. Dat kan tot 30 november.

De Kamer debatteert vanmiddag met de ministers Verburg en Klink over de aanpak van de Q-koorts.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    juul

    Hoezo, de verspreiding zou toch ook komen vanwege verwaaiing van stofdeeltjes met de bacterie?
    Dieren die buiten in de wind staan en hun uitwerpselen en resten neerkletsen daar vind geen verwaaiing plaats? en de mest uit stallen moet AFGEDEKT bewaard worden. 1Augustus 2011 is no lang hoor.

Of registreer je om te kunnen reageren.