Home

Achtergrond

SPD: 'Duitse Wilders' heeft deels gelijk

Thilo Sarrazin, in de media ook wel eens aangeduid als 'Duitse Wilders', heeft deels gelijk met zijn uitspraken over buitenlanders en integratie. Dit zegt Sigmar Gabriel, voorzitter van de SPD, de op een na grootste partij van Duitsland, in een interview met de krant Bild.

Volgens Gabriel maken veel buitenlanders deel uit van een onderklasse die zich te weinig inspant om aan werkloosheid en zwakke sociale posities te ontsnappen. Ook is de criminaliteit bij de immigrantenjeugd hoger dan bij jongeren van Duitse origine. Tevens vindt Gabriel het net zoals Sarrazin 'ondragelijk' dat moslimfundamentalisten niet het land worden uitgezet als zij haat prediken in moskeeën.

Toch wil Gabriel de procedure doorzetten om Sarrazin te royeren als SPD-lid. Gabriel vindt Sarrazins verhaal over de Duitse genen die beter zouden zijn dan de genen van buitenlanders, 'verschrikkelijk'. Gabriel herinnert eraan dat 'perverse' theorieën over betere genen hebben geleid tot 'Auschwitz' en de Jodenvervolging tijdens het nazi-bewind.

De SPD-voorzitter heeft fouten bij het Duitse immigratiebeleid in zijn persoonlijke leven ondervonden. De 51-jarige Gabriel is enige tijd met een vrouw van Turkse afkomst getrouwd geweest. Die werd vlak voor haar eindexamen gymnasium door een leraar gevraagd: ,,Waarom wil jij eindexamen doen? Jij bent toch Turkse, je gaat toch trouwen, gaat terug naar Turkije en krijgt kinderen.'' De ex-vrouw van Gabriel heeft inmiddels een leidinggevende functie bij een overheidsinstelling die zich bezighoudt met Duitse cultuur.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.