Home

Achtergrond

SGP-wensen bij steun aan minderheidskabinet

De SGP steunt het beoogde minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun door de PVV niet als de regels voor de koopzondag, de vrijheid voor onderwijs en medische ethiek verslechteren. SGP-fractieleider Kees van der Staaij stelt vandaag in het Nederlands Dagblad dat hij die boodschap heeft overgebracht in ,,informele contacten'' met de drie partijen.

Bij verslechteringen op die vlakken, komt de constructieve houding die de SGP wil innemen richting een nieuw kabinet in gevaar. ,,Dat is het kader waarover we spreken om de SGP in een oppositierol te laten belanden'', aldus Van der Staaij. Hij benadrukt dat hij heeft aangegeven waar zijn speerpunten liggen maar dat over en weer geen toezeggingen zijn gedaan.

Eerder tijdens de onderhandelingen werd al duidelijk dat de partij hecht aan een moratorium op maatregelen op medisch-ethisch terrein. Daarbij kan het gaan om de vraag of partijen bijvoorbeeld het burgerinitiatief 'Uit vrije wil' steunen dat euthanasie ook wettelijk mogelijk wil maken als geen sprake is van ondraaglijk lijden.

Van der Staaij stelt dat zijn partij geen ,,overmatig enthousiasme'' kent over het voorziene rechtse minderheidskabinet, maar alternatieven ziet hij niet zo snel. Door krappe meerderheid die VVD, CDA en PVV in de Tweede Kamer hebben met 76 zetels en onzekerheid over de rol van de dwarsliggende CDA'ers Ad Koppejan en Kathleen Ferrier zou steun door de SGP welkom kunnen zijn. Toch denkt Van der Staaij niet dat er nog om formele gedoogsteun zal worden gevraagd. ,,Ik durf de stellingname ook wel aan, dat de SGP echt niet alle onderdelen van de 18 miljard aan bezuinigingen gaat steunen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.