Home

Achtergrond

Rutte: onderhandelingen lopen goed

De onderhandelingen tussen VVD, PVV en CDA over een rechts minderheidskabinet verlopen volgens VVD-leider en beoogd premier Mark Rutte "goed''.

"Het vertrouwen is groot. We gunnen elkaar ook iets'', aldus Rutte dinsdag op Prinsjesdag. Hij erkende dat het lang duurt voordat er een nieuw kabinet is, maar durfde niet te voorspellen wanneer de onderhandelingen met succes kunnen zijn afgerond.

Niet alleen de verkiezingsuitslag zorgde volgens Rutte voor een ingewikkelde situatie, ook de technische vormgeving van alle gewenste maatregelen kost veel tijd. Rutte wil dat het nieuwe kabinet niet alleen minimaal 18 miljard euro bezuinigt, maar ook investeert "in de kracht van Nederland''. Dat investeren kan in zijn ogen door het uitgeven van extra geld, maar ook door hervormingen. "Maar de technische kant ervan is alleen al heel ingewikkeld.''

Rutte complimenteerde premier Jan Peter Balkenende en vicepremier André Rouvoet voor het afleveren van een begroting voor volgend jaar waarin al flink bezuinigd wordt om het overheidstekort terug te dringen. "Als Rutte 1 er komt, dan helpt dit wel.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.