Home

Achtergrond 175 x bekeken

Rutte: Wilders heeft sleutel in handen

VVD-leider Mark Rutte vindt dat Geert Wilders van de PVV de sleutel in handen heeft van een rechtse samenwerking.

De liberaal zei dat maandagavond nadat hij een uur bij koningin Beatrix op Paleis Noordeinde was geweest.
Rutte sluit daarmee niet uit dat de formatie voor een rechtse politieke samenwerking verder gaat waar die vrijdag gestopt is. De VVD'er zei nog dat Wilders vrijdag Ab Klink het struikelblok heeft genoemd toen hij bekendmaakte niet verder te willen met de formatie. Een rechtse coalitie heeft nog steeds de voorkeur van Rutte.

Klink kondigde maandagmidddag zijn vertrek uit de Kamer aan. Rutte wilde niet ingaan op de interne strubbelingen bij het CDA.

Wat Rutte betreft had de rechtse samenwerking helemaal niet van tafel gehoeven, bendrukte hij. Aan zijn positie is ook niets veranderd. Rutte had er wel vertrouwen in dat CDA-leider Maxime Verhagen alle 21 fractieleden achter zich had gekregen om in te stemmen met een kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. "Ik vertrouw Verhagen.''

Rutte heeft zoals verwacht aan de koningin geadviseerd om hem een proeve van een regeerakkoord te laten schrijven. Of hij die opdracht krijgt, is afwachten, zei hij. Het is zijn bedoeling om alle fractieleiders dan te ontvangen. Op basis daarvan en op grond van de informatie die hij de afgelopen weken heeft gekregen, zou hij de contouren van een regeerakkoord willen schrijven.

Dat moet dan zo breed mogelijk, zodat partijen zelf kunnen aangeven of zij voldoende vertrouwen hebben om hierover te gaan onderhandelen. "Maar ik blijf VVD'er en zal vanuit die gedachte het stuk schrijven.'' Of daarbij de eerdere eis van de VVD om 18 miljard euro te bezuinigen nog terugkomt, wilde Rutte niet zeggen.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.