Home

Achtergrond

Rusland schort importheffing aardappelen op

Rusland gaat de importheffing op aardappelen gedurende een half jaar opschorten.

De overheid wil dit omdat de binnenlandse oogst door de droogte 30 procent lager is uitgevallen.

Daar is wel eerst overleg voor nodig met de buurlanden Wit-Rusland en Kazachstan, waar Rusland een vrijhandelsverdrag mee heeft afgesloten, meldt het Russische televisiestation RT.

Volgens de Russische vice-premier Viktor Zubkov is het besluit genomen om het binnenlandse aanbod te vergroten. “Ook wordt zo speculatie tegen gegaan. We verwachten dat we volgende maand kunnen beginnen met de onderhandelingen met Kazachstan en Wit-Rusland. Het is waarschijnlijk dat we tot overeenstemming komen. Een week na de bijeenkomst kan de nieuwe maatregel van kracht zijn.”

De verlaging van de importheffing geldt niet alleen voor aardappelen, maar ook voor boekweit en kool. De heffing voor consumptieaardappelen en kool ligt nu op 15 procent. Voor boekweit moet 10 procent van de waarde worden afgedragen aan de overheid. Boekweit is in augustus ruim 30 procent duurder geworden. Aardappelen waren in juli de helft duurder dan een jaar eerder.

Het Russische ministerie van landbouw verwacht een aardappeloogst van 22 miljoen ton. Dat is 30 procent minder dan vorig jaar. Het verbruik ligt op 29 miljoen ton, waardoor er een tekort ontstaat van 7 miljoen ton. Het ministerie verwacht vooral import van aardappelen uit Egypte, China, Nederland en Frankrijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.