Home

Achtergrond 2 reacties

Rusland overweegt import aardappelen te stimuleren

Rusland overweegt om het importtarief voor aardappelen tijdelijk op nul te zetten.

De overheid wil de import vergroten om het binnenlandse tekort te verminderen. Dat meldt nieuwssite Potatopro. De heffing op de import van consumptieaardappelen bedraagt 15 procent. Voor pootaardappelen is de heffing 5 procent.

Landbouwminister Elena Skrynnik verwacht dat Rusland dit seizoen meer dan 4 miljoen ton aardappelen moet importeren om aan de binnenlandse behoefte te voldoen. Door de droogte oogsten de akkerbouwers minder aardappelen. "De oogst zal dit jaar uitkomen op 22 miljoen ton aardappelen. Dat is 29 procent minder dan vorig jaar, toen 31,1 miljoen ton aardappelen is geoogst."

Skrynnik schat het verbruik op 29 miljoen ton aardappelen. "Er zal een tekort zijn van 7 miljoen ton, waarvan 4 miljoen ton opgevuld moet worden door import." Manager Alexander Pirozhenko van het ministerie van economische zaken bevestigt dat de discussie over de invoerheffingen op aardappelen is gestart. "Er wordt gesproken over een verlaging naar 0 procent."

Kazachstan levert gewoonlijk veel aardappelen aan Rusland. Maar dat wordt dit seizoen anders, zegt verkoopdirecteur Serik Bekmagambetov van handelsbedrijf Agrotec. "Ook Kazachstan is getroffen door droogte. Er zijn nauwelijks genoeg aardappelen voor de binnenlandse vraag."

Wit-Rusland verwacht een oogst van 9 miljoen ton aardappelen, zegt onderminister van landbouw Vasily Pavlovsky. "We kunnen 200.000 tot 250.000 ton aardappelen exporteren, waarvan het grootste deel naar Rusland zal gaan." Analist Maxim Klyagin van het Russische marktbureau Finam verwacht dat Wit-Rusland slechts een klein deel van het Russische aardappeltekort kan opvullen. "Rusland moet meer importeren uit Polen, Frankrijk, Duitsland, Nederland, India en China. De prijs bepaalt waar de aardappelen vandaan komen. De aardappelprijs in Rusland lag in juli 50 tot 60 procent hoger dan in juli vorig jaar."

Rusland importeert vooral na de jaarwisseling aardappelen uit West-Europa als de eigen voorraad op raakt. Het gebrek aan eigen aardappelen kan een positief effect hebben op de aardappelprijzen in West-Europa.

Nederland heeft van de oogst van 2009 tot en met juni 81.566 ton consumptieaardappelen verkocht aan Russische afnemers. Dat is een aandeel van 8,8 procent in de totale export van 924.794 ton consumptieaardappelen. Van oogst van 2008 is 58.805 ton aan Rusland verkocht. Dat was een aandeel van 5,9 procent.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  aardappelmeisje Plas

  ...dit bericht staat een beetje haaks op
  het bericht dat ik gisteren van de NAO
  in mijn mailbox vond...nl. dat Rusland
  de na 15 mrt. van dit jaar aangemelde
  bedrijven voor export naar Rusland
  (nog) niet heeft willen accepteren...
  hoezo...als er gebrek is, mogen we
  weer meedoen...

 • no-profile-image

  Dhr E.Oomen( Lies )

  Heb een koelhal van 7000 m 2 in nabijheid van Emden , en heb in de tachtiger jaren 400.000 ton aardappelen opgeslagen en gestuwd in schepen van 40.000 ton voor een goede prijs.
  dus heren handelaren verkopers van aardappelen aan rusland voor een goede stuwage prijs Daily Food Riepe benaderen
  e.mail e.oomen@ziggo.nl
  tel 0031 (0) 621-429066
  Met vriendelijke groeten
  Daily Dood Riepe opslag en stevedoring

Of registreer je om te kunnen reageren.