Home

Achtergrond 362 x bekeken

'Ruimte voor veredeling gezondheidsstof beperkt'

Rijk Zwaan ziet op de markt voor groenten maar beperkt ruimte voor de veredeling van zogenoemde functional foods.

Bij functional foods wordt gezocht naar toevoeging aan of de versterking van specifieke voedingstoffen in gewassen die de gezondheid van de consument bevorderen. Rijk Zwaan ziet meer in het stimuleren van de totale afzet van groenten, aldus een woordvoerder. Het bedrijf is voorstander van het bundelen van initiatieven voor een gezonder eetpatroon.

Uit onderzoek van het Amerikaanse landbouwministerie blijkt dat een meerderheid van de consumenten groenten zou willen kopen waarvan de gezondheidsbevorderende stoffen zijn vermeerderd. Meer dan 80 procent van de ondervraagden geeft aan dat als deze producten op de markt zijn, zij ze in verse in plaats van verwerkte vorm zouden consumeren.

Volgens Rijk Zwaan is wetenschappelijk nog relatief weinig bekend over de uitwerking van vitamines en anti-oxidanten. Bovendien is veredeling op een gezondheidsstof al snel ongericht, omdat niet duidelijk is of de aanpassing van een gehalte van een stof een andere stof kan aantasten.

Het bedrijf, eigendom van drie families en het personeel, richt zich daarom meer op het stimuleren van een gezonder eetpatroon met meer ruimte voor een variatie. "Daarbij moet het denken in prijs bij de klant, worden vervangen door het denken in de voedingswaarde van een maaltijd."

Hoewel Rijk Zwaan in principe telers belevert en dus relatief ver van de consument lijkt te staan, doet het mee aan het project Vitapauze. Hierbij krijgen scholieren eerst gratis en later tegen gereduceerde prijzen groente en fruit aangeboden. "Groenten zijn niet alleen lekker, maar ook belangrijk in de strijd tegen obesitas en hart- en vaatziekten", aldus directeur Marco van Leeuwen.

Dick Oosthoek, directeur akker- en tuinbouw van de Rabobank, ziet wel perspectieven voor functional foods. "Het zou een lucratieve nieuwe markt kunnen zijn voor telers."

Of registreer je om te kunnen reageren.