Home

Achtergrond 447 x bekeken

Ruime Britse steun voor herkomstcode varkensvlees

In Groot-Brittannië steunen vrijwel alle supermarktketens, een reeks restaurants (waaronder McDonald’s) en veel voedingsfabrikanten nu de vrijwillige gedragscode voor de herkomst van varkensvleesproducten.

Volgens het productschap BPEX voldoet nu vrijwel alle verse varkensvlees aan de code, maar is het bij andere producten – met name ham – nog niet zo ver.

Dat zegt directeur Mick Sloyan van BPEX. Bedrijven die de code Country of Origin Labelling hebben getekend, verklaren daarbij dat ze er vanaf begin 2011 ook daadwerkelijk aan zullen voldoen. BPEX doet deze maand uitgebreid onderzoek in de vleesvakken. Dat wordt in 2011 gevolgd door een voortgangsonderzoek.

Volgens de code moet op producten die als 'Produced in the UK' zijn aangeduid, ook de herkomst van het gebruikte varkensvlees zelf worden vermeld. Volgens Sloyan wordt met name die aanduiding 'hier en daar nogal creatief gebruikt.' Als de varkens in Nederland zijn gefokt, zou de juiste aanduiding zijn: 'Produced in the UK, using pork from Holland'. Plaatjes van de Britse vlag of kreten als 'historisch Brits product' mogen alleen worden gebruikt als ook dat varkensvlees uit eigen land komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.