Home

Achtergrond 1 reactie

Rode traliezwam opnieuw opgedoken

Vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn is een zeer zeldzame paddenstoel rijker.

Het is slechts de vijfde keer sinds 1735 dat de rode traliezwam op Nederlandse bodem is aangetroffen. Dat maakte Avifauna vandaag bekend. De laatste keer was in 2002 in Zeeland.

De zwam komt vooral voor in vochtige dennen- en eikenbossen in Zuid-Europa en Afrika. Door de relatief warme en natte zomer is de exoot ook in de Nederlandse buitenlucht opgedoken. Volgens paddenstoeldeskundige Hans Adema van natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden speelt het weer een belangrijke rol in de verschijning van de subtropische soort. Naarmate ons land door de klimaatsverandering steeds warmer wordt, verwacht ik de paddenstoel vaker te zien'', zegt Adema.

De koraalkleurige zwam met zijn eigenaardige traliestructuur blijft ongeveer 24 uur intact. Na 36 uur is de stinkzwam verdwenen. Doordat de paddenstoel in Avifauna zich blijft ontwikkelen, komen er dagelijks nieuwe zwammen bij. Momenteel zijn er zeven 'witte bollen' boven de grond zichtbaar. Uit deze zogeheten 'duivelseieren' komen nieuwe rode traliezwammen tevoorschijn.

Adema zegt dat de exotische zwammen zeker tot woensdag te zien zijn. De paddenstoelen verdwijnen als het kouder weer wordt.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gekke henkie

    achter de tralies ermee

Of registreer je om te kunnen reageren.