Home

Achtergrond 189 x bekeken

Rigide certificering leidt tot frustratie bij vee-exporteurs

Vee-exporteurs kunnen in het buitenland vaak beter uit de voeten dan in eigen land.

Dat leidt volgens Veepro-directeur Reinoud van Gent vaak tot frustratie. "De certificering in Nederland is streng en rigide. De kwaliteit van de certificering is goed, maar soms moeilijk werkbaar. We worden vaak links en rechts ingehaald." Van Gent noemt als voorbeeld de wijze waarop we met blauwtong omgaan. "Het Centraal Veterinair Instituut mag als enige de PCR-test uitvoeren. De overheid zou kunnen overwegen dit een ander te laten doen. Daarbij zouden veel kosten bespaard kunnen worden door het bloed van meerdere runderen te poolen."

Je kunt het bloed van vijf runderen mengen en vervolgens onderzoeken, legt Van Gent uit. "Bij een besmetting kan je alsnog de dieren individueel testen. Hulde voor het feit dat Nederland het zo goed mogelijk wil doen, maar je moet je blijven afvragen wat hier tegenover staat"

Duitsland interpreteert de regels soepeler. "De vraag is of zij daarbij meer risico lopen. Alleen doordat Nederlands fokvee goed bekend staat vanwege zijn kwaliteit, is ons exportpositie nog steeds goed."

Of registreer je om te kunnen reageren.