Home

Achtergrond 463 x bekeken

Regulering biedt zekerheid na verdwijnen melkquota

Als de melkquota na 2015 verdwijnen, moet de zuivelindustrie een deel van de regulerende taak van de EU overnemen.

Bij voorbeeld via contractering. Aanvullende zekerheden moeten melkveehouders zoeken in het afdekken van prijsschommelingen via termijncontracten. Die termijnmarkt moet daarbij wel enigszins worden afgeschermd tegen speculanten.

Dit zeiden Herman Versteijlen, directeur agrarische markten bij de Europese Commissie en George Lyon, lid van het Europees Parlement (EP) en opsteller van een rapportage over het nieuwe Europese landbouwbeleid.

Cees Wantenaar, voorzitter van FrieslandCampina en Werner Buck, ook werkzaam bij dit zuivelbedrijf, menen dat de zuivelindustrie de melkveehouders niet per se hoeft af te remmen. FrieslandCampina heeft als strategie dat het na 2015 alle melk van haar leden wil blijven accepteren, zonder beperking. Het plan is de aanzwellende melkproductie te verkopen op allerlei exportmarkten in Afrika en Azië. Het bedrijf heeft daar een aantal goed lopende producten en markten en het voorziet dat het daar nog veel meer zuivel kan afzetten dan het nu doet. Versteijlen en Lyon voorzien echter dat de Europese zuivelindustrie als geheel echter toch meer verantwoordelijkheden op zich moet nemen. Daarbij hoort ook de taak om minder melk te contracteren als de marktomstandigheden tegenzitten.

Versteijlen wees erop dat in vrijwel alle takken van industrie een soort van aanvoermanagement bestaat. Waarom zou de zuivel en melkveehouderij daar niet aan kunnen wennen, vroeg hij zich af.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.