Home

Achtergrond

Recordaantal doden VS in Afghanistan

Het aantal Amerikaanse doden in Afghanistan heeft dit jaar een record bereikt.

Sinds het conflict eind 2001 begon, zijn er in één jaar niet zoveel Amerikaanse militairen in het Centraal-Aziatische land gesneuveld.

Volgens een telling van het persbureau AFP woensdag zijn 323 Amerikaanse militairen dit jaar al gedood in Afghaanse oorlog. Over heel 2009 waren dat er 317. In totaal zijn dit jaar al 490 militairen van de internationale vredesmacht ISAF om het leven gekomen. Vorig jaar eindigde de teller op 521.

Dinsdag was een bloedige dag voor de ISAF. Zes Amerikanen verloren hun leven in de strijd. Sinds vrijdag zijn al 25 Amerikanen omgekomen. De Amerikaanse president Barack Obama waarschuwde zijn landgenoten dinsdag voor een ,,zeer hard gevecht'' in Afghanistan. De VS hebben dit jaar 30.000 extra militairen naar het land gestuurd. Volgend jaar juli wil Obama de eerste militairen terughalen uit Afghanistan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.