Home

Achtergrond 408 x bekeken 1 reactie

Rechtszaak over megastallenregels Brabant

Een veehouder uit Gemert stapt naar de rechter omdat zijn bouwplannen worden gedwarsboomd door het strengere megastallenbeleid van de provincie Noord-Brabant.

Het is voor zover bekend voor het eerst dat een rechter kijkt naar de nieuwe regels die dit jaar door de provincie werden vastgesteld.

De veehouder had vergevorderde plannen om op een nieuwe plek, verder van de bebouwde kern van het Brabantste dorp, een nieuwe, grotere varkensstal te bouwen. Het bouwblok op de nieuwe plek is met 2,2 hectare veel groter dan de 1,5 hectare die provincie nog maximaal wil toelaten. De gemeente Gemert weigert bij de provincie ontheffing aan te vragen die door de nieuwe regels nodig is voor de nieuwbouw.

De rechter moet beoordelen of de verplaatsing van het bedrijf een zogenoemde lopende zaak is die in aanmerking komt voor de ontheffing, kondigde advocaat Bram Cornelissen vandaag namens de veehouder aan.

Het kort geding van de veeboer tegen de gemeente dient woensdag bij de rechtbank in Den Bosch.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    goedgelovig

    Als een bestemmingsplan onherroepelijk is en bijv een megastal of bouwblok van 2,5ha toestaat en vervolgens treedt er een provinciale verordening in werking die een weigeringsgrond vormt voor bouwvergunningen voor dergelijke stallen op deze bouwblokken dan kan iedere grondeigenaar binnen een bepaalde tijd jaar gewoon een planschade procedure starten. Waarschijnlijk zullen veel grondbezitters dergelijke schade claimen! Een en ander kost de Provincie (Lees belastingbetaler) dus een vermogen. De civiele procedure tegen de provincie zal wel gaan over inkomensschade, ik ben benieuwd hoe dit afloopt.
    Gegroet.

Of registreer je om te kunnen reageren.