Home

Achtergrond 13 reacties

Rechter beboet foute diertransporten

Varkenshandelaren, veetransporteurs en veehouders hoeven niet te rekenen op veel clementie als zieke, gewonde of zwakke dieren tegen de regels op transport gaan.

Dat bleek vandaag bij de economisch politierechter in ’s-Hertogenbosch. De rechter legde boetes op van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s aan verschillende ondernemers. Officier van justitie Evelien Melssen maakte duidelijk dat zij weinig clementie heeft met bedrijven die in herhaling vallen. Wie voor de tweede keer betrapt wordt op een soortgelijk vergrijp, kan rekenen op een verdubbeling van de boete. Daarnaast moeten de ondernemers rekening houden met de maatregelen die – los van de strafzaak – worden genomen door de Voedsel en Waren Autoriteit.

"Niet voor niets heeft de wetgever besloten vooruitlopend op de nieuwe Wet Dieren al de mogelijkheid te creëren voor de bestuursrechteliike aanpak", aldus Melssen. "Dit soort misstanden in de maatschappij moeten worden aangepakt en gelukkig neemt de Nederlandse politiek dat ook serieus."

Melssen eiste onder meer een boete van 2.250 euro tegen een varkenshandelaar uit het Brabantse Sint-Oedenroede, die bij een slachthuis in Nijmegen een zwak dier aanvoerde, dat niet op transport had gemogen. Het varken kon een poot niet belasten als gevolg van een ontsteking, die was ontstaan voor het transport. De rechter Renneberg toonde zich nog coulant, door de helft van de geëiste boete voorwaardelijk op te leggen.

Een transporteur uit Milheeze kreeg een boete van 875 euro, omdat hij te veel dieren per vierkante meter had geladen. Een vervoerder uit Loosbroek kon de zaal verlaten met een straf van in totaal 3.300 euro, vanwege overbelading en transport van wrakke dieren.
Het OM pakt de zaken aan om een eind te maken aan de dierenkwelling. Daarnaast hebben de handelaren en transporteurs volgens Melssen concurrentievoordeel ten opzichte van ondernemers die zich aan de regels houden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  c.willemsen

  Een van de redenen dat ik GEEN vlees eet, is dat de dieren soms/vaak vreselijk "moeten" lijden tijdens de transporten !!!!
  Applaus voor Evelien Melssen !! Ik hoop dat dit een "goede " stap is in de richting van een verplicht "diervriendelijk" transport, voor zover dit soort dingen diervriendelijk kan zijn. Moge verdere diervriendelijke maatregelen volgen is mijn GROTE wens !!!

 • no-profile-image

  Wim

  Wat een tuig zijn die veetransporteurs toch! Ze zouden die schoften eens net zo moeten behandelen zoals zij die arme dieren behandelen. Keihard aanpakken die schoften en i.p.v. boetes gevangenisstraffen geven. Wie niet luisteren wil moet maar voelen.

 • no-profile-image

  gert

  Rechters voelen de hete adem van Marianne in hun nek !!

 • no-profile-image

  W Geverink

  Er is niets mis met diervriendelijk transport Willemsen. Ik heb jarenlang een bus gebruikt om mijn varkens naar de slachterij te transporteren, en dat is geen grapje. Wrak vee moet je niet mee liggen slepen maar ter plekke uit het lijden verlossen. Boeren moeten in zo'n geval gewoon zelf een schietmasker of geweer op het bedrijf hebben zodat zo'n dier niet nog eens drie dagen ligt te lijden voordat een dierenarts er een eind aan kan maken. Wat betreft transport hebben wij hier richtlijnen. Als alles wettelijk geregeld zou zijn krijg je in de praktijk namelijk hele kromme situaties. De transporteur moet zorgen dat de dieren goed aankomen op de plaats van bestemming. Hij mag zelf weten hoe hij dat doet. Zolang de varkens goed aankomen heeft hij met onze VWA geen problemen ook al heeft hij in de winter wat meer varkens op de truck dan de richtlijn.

 • no-profile-image

  Marianne T

  Deze rechter heeft dus ook al geen verstand van diertransport. Je moet inderdaad de minder goede dieren met een ambulance vervoeren. We moeten gewoon iets meer vlees eten dan kunnen we de transporteurs en boeren beter betalen. zodat we nog een betere kwaliteit krijgen.
  Groetjes Marianne T PvdD

 • no-profile-image

  chauffeur Dierenambulance

  dus de dieren ambulance in nederland kunnen aan onze arme EU landen zoals Roemenie gestuurd worden daar kunnen ze ze nog gebruiken voor menselijke transport hier in nederland mag je toch geen zieke en lichtverwonde dieren vervoeren .

 • no-profile-image

  chauffeur Dierenambulance

  Bedankt voor je uitleg mariane je begrijpt er iets meer van

 • no-profile-image

  chauffeur dierambulance

  daar zit het probleem jullie begrijpen het niet

 • no-profile-image

  wereld op zijn kop

  Vroeger voerde je een zwak dier meteen af voordat je hem spoot Er waren handelaren en slachterijen in de buurt genoeg en ze gaven je een nette prijs. Nu ga je eerst spuiten na een week kom je er soms achter dat dat hem ook niet word en laat je hem nog 3 dgn liggen omdat de dierenarts dan toch komt.

 • no-profile-image

  geen boer

  Evelien is OvJ, geen rechter. Evelien wordt ervoor betaald zaken zo erg mogelijk te presenteren, zodat de rechter haar eis zoveel mogelijk honoreert en Evelien na verloop van tijd promotie maakt. Net zoals de advocaat aan de andere kant probeert de zaak zoveel mogelijk te sussen. Maar die wordt hier niet geciteerd, net zomin als de rechter die Eveliens verhaal 50% honoreerde.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Dat wij het niet begrijpen zit het probleem niet hoor chauffeur. Misschien moet je het dan eens proberen uit te leggen, daar vroeg ik namelijk om. Ik zie in dit artikel geen link met de dierenambulance en ik denk dat de rechter ook wel onderscheid zal maken tussen een gewond dier in de dierenambulance en vee dat met commerciele doelen wordt vervoerd.

 • no-profile-image

  Jeroen

  @ chauffeur dierenambulance: Lees eerst het bericht eens, voordat je van die domme dingen uitkraamt. Er wordt NIET gesproken over dierenambulance, maar over varkenshandelaren, veetransporteurs en veehouders. De voorbeelden die worden aangehaald zijn. Transport van een kreupel dier naar het slachthuis en transport van te veel dieren in een krappe ruimte.
  Het verband dat je legt met de dierenambulance moet je me eens uitleggen, want dat begrijp ik niet

 • no-profile-image

  Deoverheidslaatdoor

  Krijgt de NS nu ook boetes vanwege teveel mensen per m2?
  Anders voel ik me gediscrimineerd.
  Kan een leuke zaak worden tegen de overheid.
  Zoek sponsors om de kosten te betalen, transporteurs en handelaren, richt een belangenclub op die jullie juridisch gaat bijstaan. Enkel specialisten kunnen het gevescht winnen tegen deze dwaling die er optreedt vanuit de overheid. Dus niet te tam maar er volop tegenaan.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.