Home

Achtergrond

Rabobank gaat uit van langere hersteltermijn bij glas

De meeste glastuinbouwbedrijven hebben door de crisis geen eigen vermogen en zullen vijf jaar nodig hebben om de financieringseis van 25 procent eigen vermogen op te bouwen.

Dat stelt directeur Food en Agri van de Rabobank Dirk Duijzer in het Financieele Dagblad.

De hersteltermijn van vijf jaar is langer dan de Rabobank in 2009 nog verwachte. Toen stelde de bank dat in 2011 pas een prijsherstel zou optreden en de jaren 2012 en 2013 nodig zouden zijn om te herstellen. Nu heeft het prijsherstel in 2010 opgetreden, maar verwacht de bank toch dat de investeringsactiviteiten langer achter zullen blijven. De bank houdt de strenge financieringseisen overeind.

De bank schat dat de gemiddelde prijs van komkommers dit jaar 35 procent hoger is dan 2009. Voor tomaten ligt die prijs zelfs 50 procent boven vorig jaar.

Volgens Duijzer heeft de crisis ook een heilzame uitwerking gehad. Er is een voorlopig einde gekomen aan de teeltuitbreiding, ook hebben bedrijven meer aandacht besteed aan het versterken van de interne organisatie. Daar lag volgens de bank in het verleden een pijnpunt. Nu zegt Duijzer dat 90 procent van de bedrijven die problemen nu onder controle heeft.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.