Home

Achtergrond 3 reacties

Rabobank: dit jaar verlies voor biogasboeren

Nederlandse boeren met biogasinstallaties draaien dit jaar gemiddeld naar verwachting 60.000 euro per megawatt verlies.

Nederlandse boeren met biogasinstallaties draaien dit jaar gemiddeld naar verwachting 60.000 euro per megawatt verlies. Dat zei sectormanager duurzame energie Hans van den Boom van Rabobank Nederland vandaag op een studiedag in Valthermond.

Over 2009 waren de resultaten gunstiger, met gemiddeld 25.000 euro winst per MW. In 2008 waren er forse verliezen: gemiddeld 170.000 euro per MW, aldus Van den Boom. Van faillissementen is volgens hem nog geen sprake, maar wel hebben ' enkele' boeren met biogas te horen gekregen dat er p korte termijn flinke verbetering nodig is. Oorzaak voor de slechte resultaten van dit jaar zijn met name de lagere opbrengstprijzen.

Er zijn wel forse verschillen: de 25 procent best presterende installaties haalden vorig jaar anderhalve ton winst per MW. Oorzaak van het verschil is met name de factor: vollasturen. Installaties de financieel goed draaien, staan veel minder vaak stil. Zij draaiden vorig jaar 7900 uren, tegenover 7250 uur gemiddeld. Deze ondernemers nemen iets hogere prijzen voor cosubstraat voor lief.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Een bericht als dit, motiveert de goegemeente niet bij het opzetten van een biogas installatie.

 • no-profile-image

  geurt

  én triodos heeft de prestigieuze "meester kackadorisprijs 2010"gewonnen.Dat moet toch een goed gevoel geven?!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Wat had je dan van de Rabogrootgraaiers verwacht Han? Die anticiperen altijd zo snel dat ze hun eigen vette haute cuisinemest al verkocht hebben voordat ze zélf aan tafel gaan! Biogas was alleen maar leuk omdat boeren daar weer flink voor moesten investeren. Net als in windturbines! Of zonnecollectoren! Nu mikt Rabo op mini-kerncentrales. Op ieder boerenerf eentje! Wie stoort zich nou aan zo'n schattig Goudageel kaasstolpje van maar tien meter hoog? En het afval gaat gewoon per Campina-tankwagen bij Boekelo de grond in. (En bulkt er over 20 jaar bij Salzwedel weer kilotonnen zwaar uit!) Ik heb allang al mijn banktegoeden bij Rabo opgenomen en bij Triodos ondergebracht. En ik hoop dat net zoveel Raboklanten dat gaan doen als er afgelopen voorjaar CDA-leden naar andere electorale keuzeopties op zoek zijn gegaan. Dan wordt het tenminste weer leuk om bewust en gewetensvol te leven!

Of registreer je om te kunnen reageren.