Home

Achtergrond 6 reacties

Rabo: graanprijzen blijven hoog tot in 2011

De graanprijzen blijven in de eerste helft van 2011 op een relatief hoog niveau.

Dat komt vooral doordat er een tekort aan mais ontstaat en doordat de tarweproductie van Rusland niet snel herstelt. Dat verwachten analisten van de Rabobank-afdeling Agri Commodity Markets Research. De bank adviseert maisverwerkers nu al voldoende mais in te kopen. "We verwachten geen prijsdrukkend effect vóór de start van de maisoogst in 2011."

De analisten refereren aan de maisoogst van dit jaar in de VS. Die wordt lager ingeschat dan eerder gedacht. Volgens de Rabobank krimpt daardoor de maisvoorraad in de VS naar 25,4 miljoen ton. Het Amerikaanse ministerie van landbouw gaat in zijn laatste oogstprognose nog uit van een maisvoorraad van 28,4 miljoen ton aan het einde van dit graanseizoen 2010/2011. Aan het begin van dit seizoen had de VS nog een voorraad van 35 miljoen ton mais.

De krappe beschikbaarheid van mais ondersteunt de tarweprijs omdat mais in veevoer deels vervangen kan worden door tarwe, stellen de Rabo-analisten. "De tarweprijs zal in de eerste helft van volgend jaar op niveau blijven. Gezien de moeilijkheden met het inzaaien van wintertarwe in Rusland zal dat hogere prijsniveau wellicht nog langer aanhouden."

De braakliggende percelen kunnen dit voorjaar met zomertarwe worden ingezaaid, maar dat levert in Rusland aanzienlijk lagere hectareopbrengsten op gezien het korte groeiseizoen. De omschakeling van zomertarwe op wintertarwe na de eeuwwisseling heeft de tarweproductie in Rusland in tien jaar sterk vergroot. Vorig graanseizoen was Rusland de vierde tarwe-exporteur ter wereld geworden na de VS, de Europese Unie en Canada.

Ook al gaat Rusland volgend seizoen meer tarwe produceren, dan zullen toch eerst de binnenlandse voorraden moeten worden aangevuld, schrijft de Rabobank. "Daardoor duurt het langer voor Rusland weer een rol van betekenis kan spelen op de internationale tarwemarkt."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan Melkert

  Blijkbaar leven er ander de klanten(leden !) nogal wat negatieve sentimenten.------Deze bank heeft heel veel mensen in dienst die zich blijkbaar bezig houden met dit soort zaken. Wat het nut voor haar leden is is mij ook niet duidelijk. Misschien is er behoefte aan een nieuwe agrarische bank die wel voor haar leden opkomt. Nu lijkt het wel of haar leden enkel goed zijn (gronden als onderpand) om er voor te zorgen dat deze bank de AAA status behoudt.
  In dit kader is het raadzaam om op het financiële dagblad het artikel genaamd Rabootje te lezen.Ieder moet daarna zijn eigen conclusie maar trekken.

 • no-profile-image

  fokker

  Grote maisvoorraad VS drukt prijs
  01 okt 2010 18:45  De maisvoorraad in de VS is op jaarbasis met 11 procent gestegen tot 43,4 miljoen ton (1,7 miljard bushel).

  hoe zo minder mais rabobank

 • no-profile-image

  Christian de Vries

  Welke problemen met wintertarwe inzaaien in Rusland???
  Volgens mij niks anders dan anders!

 • no-profile-image

  lex

  wat een onzin
  hebben ze bij de rabobank niets beters te doen ?

  granen staan al bijna een week onder druk, voorraden zijn hoog oogst is helemaal zo slecht nog niet
  prijzen zijn voor boer en graanverwerkers acceptabel
  Rusland is al aan het inzaaien
  en prijzen zullen maart/april toch echt naar beneden moeten gezien de druk van oogst 2011/12

  Rabo, ga onze rentes maar eens wat verlagen, kosten besparen op dit soort markt kenners en ieder is tevree

 • no-profile-image

  gert

  hoe is met de rentetarieven,daar hoor je weinig over

 • no-profile-image

  boerke

  abn van harte aanbevolen
  ik ken iemand die er 2 jaar adviseur is geweest , conclusie ook aleen maar ellebogenwerk

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.