Home

Achtergrond 779 x bekeken

Proefveld zaadbedrijf moet er puik bijstaan

Een medewerker van Bejo Zaden maakt de perceelsranden rond een proefveld met uien netjes.

Volgende week houden Bejo en andere zaadbedrijven in het Noord-Hollandse Warmenhuizenen hun jaarlijkse open dagen. "We zijn bezig om de puntjes op de i te zetten. De proefvelden liggen er goed bij. We hebben weinig last gehad van de moeizame groeiomstandigheden van dit jaar", zegt Perry Kuilboer van Bejo. Tijdens de droge periode konden de velden beregend worden. "En de percelen zijn goed ontwaterd, waardoor we van de regenval ook weinig overlast hebben gehad." Naast proefvelden met een groot aantal nieuwe soorten is er in Warmenhuizen een mechanisatieshow waarin machines vanaf de grondbewerking tot verpakkingsmachines worden gepresenteerd. Vorig jaar bezochten 2.500 mensen de open dagen. Foto Wick Natzijl

Daniël Dekker, naast akkerbouwer ook loonwerker, rooit de uien van akkerbouwer Bob Thomaes. Het perceel Hybelle-uien van 6 hectare ligt in het Zeeuwse Hoofdplaat. De opbrengst valt niet tegen. "Het is een mooi egaal perceel", is de waarneming van Dekker. "De sortering is aanmerkelijk kleiner dan vorig jaar en de opbrengst is met dik 50 ton zo’n 20 procent minder. De kwaliteit is echter goed, dus deze ui kan goed de bewaring in. Dat is wel anders op sommige plekken." Foto Anton Dingemanse

Een oogstmachine haalt de eerste Franse druiven binnen in de Zuid-Franse plaats Brignac, vlakbij Montpellier. Volgens het ministerie van landbouw produceert Frankrijk dit jaar 47,2 miljoen hectoliter. Dat is een procent meer dan in het jaar 2009, maar 3 procent minder dan in de periode van 2005 tot en met 2009. De productie van brandewijn groeit het sterkst, met 9 procent. De productie van champagne daalt 1 procent. Foto ANP

Ludolf van Dijk en zoon Bertjan (links) slaan de vorderingen gade bij de montage van hun nieuwe 24-stands De Laval-carrousel. Deze staat in een nagelnieuwe stal voor 130 tot 150 koeien in Blijham. De huidige stapel van 90 mekkoeien staat nog in Peize. "We vertrekken daar om ruimte te maken voor waterberging en natuur", zegt echtgenote Hennie. De familie Van Dijk is in 2008 uitgekocht door BBL. Per 1 oktober willen ze in Blijham beginnen te melken. Zaterdag houden de melkveehouders een open dag op de nieuwe stek. Foto Koos van der Spek

Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall opende vandaag voor de zuid-oostkust van Engeland Thanet Offshore Wind Farm, het grootste windpark ter wereld. De honderd molens hebben een totaalcapaciteit 300 megawatt, goed voor jaarlijkse stroombehoefte van 200.000 huishoudens. Foto ANP

De bietenmuis van coöperatie CSV Covas is in actie in het Zuid-Limburgse Oud-Valkenburg. De chauffeur van de bietenmuis laadt zestig trucks per dag. De suikerbieten gaan naar de suikerfabriek in Jülich in Duitsland. Een rit van anderhalf uur vanuit Zuid-Limburg, waar de eerste opbrengsten in tonnen per hectare volgens CSV Covas niet tegenvallen. "Regelmatig wordt 60 tot 65 ton aangetikt." Het suikergehalte ligt, zoals gezien het groeiseizoen verwacht, duidelijk lager dan in 2009; rond de 15 procent. Foto Twan Wiermans

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.