Home

Achtergrond 296 x bekeken

Productschap ziet goed fundament onder tarweprijs

Er ligt een stevig fundament onder de tarweprijs. Dat komt doordat de productie in veel belangrijke graanlanden tegen valt.

Dat schrijft het Productschap Akkerbouw in het Weekbericht Granen. De EU-notering van het HPA voor voertarwe steeg deze week met 14 euro naar 194 euro per ton.

Het productschap constateert dat de tarweprijzen deze week opnieuw zijn gestegen op de wereldmarkt. “Een sterke vraag naar tarwe van andere origine dan van de landen van de voormalige Sovjet-Unie, de slechte oogstomstandigheden in de EU en zorgen over de droogte in het westen van Australië lijken een stevig fundament te vormen onder het huidige prijsniveau.”

De decembernotering voor tarwe op de termijnmarkt in Chicago steeg sinds vorige week vrijdag bijna 3 procent. Er is veel vraag naar tarwe uit de VS omdat in de landen rond de Zwarte Zee veel minder is geoogst, meldt het productschap. “In Rusland is de helft van het areaal geoogst en hierbij is gebleken dat de opbrengst ongeveer 25 procent lager is dan vorig jaar. Op basis van deze gegevens heeft Rusland aangegeven dat er zeer waarschijnlijk geen tarwe ingevoerd hoeft te worden. Het ziet er naar uit dat het Russische exportverbod wordt verlengd tot de nieuwe oogst in 2011. De inzaai van wintertarwe in Rusland en Oekraïne verloopt moeizaam vanwege de droogte. De graanuitvoer uit Oekraïne verloopt, vanwege douanecontroles, nog langzaam.”

De gerstnoteringen waren echter zwak gestemd op de wereldmarkt. “De verscheping vanuit Oekraïne verloopt beter dan verwacht, ondanks de voortdurende vertragingen bij de douane.”

De maïsnoteringen stegen afgelopen week fors, stelt het productschap. “Dat komt door de grote vraag op de wereldmarkt. Ook is er speculatie als gevolg van onzekerheid over de aanstaande oogst. En de opbrengst van de vroege maisoogst in het middenwesten van de VS is lager dan verwacht.”

Of registreer je om te kunnen reageren.