Home

Achtergrond 312 x bekeken

Primeur nieuwe fruitsoort in Nederland

Fruitmasters veilde vandaag de eerste kiwibes.

Het fruit komt van een Zeeuwse aanplant uit 2009 waar de eerste Nederlandse oogst vanaf komt. "Een primeur in Nederland", zegt teler Domus de Jonge uit Kapelle. Hij plantte vorig jaar 2 hectare. Hij schat dat in de EU nu 20 hectare staat. De Jonge is niet het enige Nederlandse bedrijf dat het Belgische fruit plantte, weet hij. "Er is nog een aantal bedrijven gestart, verspreid over meerdere afzetorganisaties."

De teler verwacht dat speciaalzaken, maar ook catering geïnteresseerd zullen zijn. Het is nog te vroeg voor grootwinkelbedrijven, denkt hij. "We hebben nu een paar honderd kilo geoogst, er is nog niet genoeg van en we moeten kijken hoe de consument hierop reageert. Het is een sprong in het diepe." De Jonge heeft veel vertrouwen in de nieuwe soort. "Hij is even zoet als de kiwi Gold, maar je hoeft hem niet te schillen. Het is een gemaksproduct."

De teelt is arbeidsintensief. "Je moet de plant veel leiden. Dat is niet alleen in de beginjaren." De ziektedruk valt tot dusver erg mee. "Maar we weten niet hoe het er over vijf jaar uitziet. We zijn voorzichtig." Volgend jaar verwacht De Jonge dat de productie van de jonge percelen op 40 tot 50 procent ligt. De opbrengst van de eerste primeurveiling ging naar het KWF kankerbestrijding.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.