Home

Achtergrond 7 reacties

'Prijsschommelingen bedreiging voor voedselzekerheid'

Schommelingen van voedselprijzen zijn een bedreiging voor de voedselzekerheid in de wereld. Toch duidt de situatie er niet op dat een nieuwe voedselcrisis op komst is.

Dat zeiden experts van de 75 lidstaten van wereldvoedselorganisatie FAO gisteren op een bijeenkomst in Rome. De experts hebben voorgesteld om meer maatregelen te nemen om schommelingen van voedselprijzen en daaraan gerelateerde risico's te beheersen.

"Onverwachte prijsstijgingen zijn een enorme bedreiging voor de voedselzekerheid en daarom moet de oorzaak van die stijgingen verder onderzocht worden", aldus de experts.

De aanbevelingen zijn gedaan door de intergouvernementele groepen (IGG's) voor graan en rijst naar aanleiding van een FAO-rapport waarin staat dat de internationale tarweprijzen sinds juli met 60 tot 80 procent zijn gestegen en de maisprijzen met 40 procent.

Als een van de oorzaken van de prijsschommelingen werd speculatie op de grondstoffenmarkt genoemd. Andere oorzaken zijn slechte transparantie op de markt, onverwachte veranderingen op de markt door bijvoorbeeld nationale voedselzekerheidsproblemen en het in paniek opkopen en opslaan van graan.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  garandeer de boer een goede prijs en verder geen gezeur met NMA of zo

 • no-profile-image

  Gerjo Kompier

  De politiek heeft zeker nog steeds niet door dat een vrije markt en voedselzekerheid niet samengaan. Als iedereen zijn buik dik gegeten heeft, stort de voedselprijs ineen en kan de boer niet meer produceren. Dan moet er eerst weer trek of honger komen voordat men weer bereid is voor voedsel te betalen.
  Daarnaast de voedselcrisis af de afgelopen jaren is geen crisis als gevolg van tekort voedsel, maar het gevolg van de scheefgegroeide welvaartsverdeling wereldwijd en politieke onrust!

 • no-profile-image

  Leen

  Natuuuuuurlijk hebben ze het liefst stabiele prijzen onder kostprijs. Laat de boer daaaar nou geen zin in hebben.

 • no-profile-image

  TIJS

  Lage prijzen? Laten wij boeren het maar es wat RUSTIGER aan doen op de bedrijven. Komt er vanzelf wel krimp in de producten. En beter voor de boerengezondheid. Ik denk niet dat de LTO / LNV en de "KETEN" dat leuk zullen vinden. Maar baas op eigen erf toch? Dus boeren, zet jezelf niet te diep in de schulden!!!! Hou het melken bij je koeien en LAAT je niet UITMELKEN!

 • no-profile-image

  econoom

  DE WEERELD OP ZIJN KOP VOEDSELZEKERHEID WORDT NIET BEDRIJGT DOOR GOED OPBRENGSTPRIJZEN VAN VOEDSEL MAAR DOOR LANGDUURIG SLECHT OPBRENGT PRIJZEN goede prijzen geeft namelijk stijging van het aanbod iedere landbouw econoom WEET DIT

 • no-profile-image

  A hamstra

  Er zijn geen bedreigingen in de voedsel zekerheid, Wel een machts dreiging van multinationals . Zoals Z.L.T.O /L.T.O die met mooie woorden en vieze daden, de grote winsten in hun zak steken. Waardoor de boer te weinig krijgt voor zijn produkten , en de consument te veel
  betaald.

 • no-profile-image

  boertje van buten

  Oplossing: VASTE LAGE PRIJZEN !!!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.