Home

Achtergrond 550 x bekeken 3 reacties

Prijs geitenmelk maakt vrije val

De prijs die melkgeitenhouders voor hun melk krijgen, is ondanks een verminderde productie bezig aan een vrije val. Vorig jaar kregen ze gemiddeld 4,14 euro minder per 100 kilo melk vergeleken met 2008.

Dat is een daling van 8,7 procent. Bovendien daalde tot en met juli van dit jaar de prijs met nog eens 15 procent. Dat blijkt uit de LTO Geitenmelkprijsvergelijking die het Productschap Zuivel (PZ) jaarlijks maakt.

De prijs voor 100 kilo melk daalde in 2009 van 47,74 naar 43,60 euro. Deze prijsdaling steekt schril af tegen de situatie in 2008. Toen steeg de prijs voor geitenmelk bij een hoge melkproductie nog met 10 procent.

Het productschap constateert bovendien dat de afzet van geitenmelk terugloopt. Vooral de export van rauwe geitenmelk naar Frankrijk neemt af omdat het land zelf meer geitenmelk produceert.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ga ervoor

  het is al vreselijk moeilijk met de Q koorts problematiek en dan krijgen ze ook nog zo'n lage melkprijs. Dit hebben de melkgeitenhouders niet verdient. keihard werken en niets verdienen.
  Hiermee kunnen ze het hoofd niet boven water houden. Maar probeer vol te houden, de sector is te mooi om uit te sterven. Veel succes met jullie bedrijven. en... ga ervoor.

 • no-profile-image

  Renaat Devreese

  Hopelijk heeft geitenhoudend Nederland nu eens echt de moed om in te zien dat er structureel behoorlijk wat fout loopt.
  Steeds meer en grotere bedrijven dat moet fout lopen.
  Vreselijk jammer voor zo'n mooie sector.

 • no-profile-image

  geiten

  Er komen teveel geitenhouders die grootschalig met vreemd personeel tegen dumpprijzen geitenmelk gaan produceren. En dat is inderdaad jammer, wat dat gaat er weer een paar de kop kosten. Voor 34 of 35 cent kun je geen geitenmelk produceren. Ook de groten overigens niet. In plaats van nog meer melken tegen een nog lagere prijs zou het verstandig zijn de 25% slechtste geiten te verkopen. Minder werk, meer rendement, en sneller weer een prijs die in de lift zit. Succes!

Of registreer je om te kunnen reageren.