Home

Achtergrond 41 reacties

'Prijs FrieslandCampina te laag'

FrieslandCampina volgt de markt niet. Daarbij is de melkprijs die de zuivelonderneming tot nu toe uitbetaald niet voldoende om de schade die vorig jaar is opgelopen goed te maken.

Dat zegt Sieta van Keimpema, voorzitter van de Dutch Dairymen Board. Het gelijk houden van de melkprijs over de maand september weerspiegelt volgens Van Keimpema niet de huidige marktsituatie. "De onderneming kan duidelijk de markt niet volgen", aldus Van Keimpema. Als voorbeeld geeft ze de gemiddelde prijsstijging van melkpoeders op de afgelopen Fonterra-veiling. De prijzen stegen hier vorige week gemiddeld met bijna 17 procent.

Dit jaar zou volgens de vice-voorzitter van de EMB de slechte melkprijs van vorig jaar goedgemaakt moeten worden. "Veel veehouders hebben afgelopen jaar hun schulden moeten verhogen. Daarbij kunnen de prijzen voor voer en kunstmest nog wel eens tegenvallen." Veehouders lopen volgens haar een groot risico dat het resultaat over 2010 niet veel hoger uitkomt dan in 2009.

Van Keimpema noemt FrieslandCampina een schitterende onderneming, maar de onderneming zou niet genoeg gericht zijn op de belangen van haar leden, en met een daarmee gepaard gaande goede melkprijs. "De onderneming is te gesloten voor haar leden." Als voorbeeld noemt ze de beloningsstructuur. "Managers mogen best goed verdienen, maar je kan een bonus bijvoorbeeld koppelen aan een goede melkprijs." Hier zou binnen de onderneming te weinig over worden gesproken.

Het is volgens van Keimpema van belang dat ook de boeren meeprofiteren van de goede prestaties van de zuivelonderneming. "Wij hebben allemaal een melkfabriek in het klein. Door het uithollen van de melkprijs loopt onze schuldenlast alleen maar op." Ze vindt het niet uit te leggen dat een winstverdubbeling over het eerste half jaar van 2010 niet resulteert in een betere melkprijs, dan die tot nu toe is uitbetaald.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Marco

  Precies Tukker bij overgang RFF naar RFC heeft het bestuur haar leden laten spreken over de melkgeld systeematiek daar kwam naar voren dat het winkelmandje met daarin de indexbedrijven afgeschaft moest worden. De nieuwe coöp zou zelf haar melkprijs bepalen.Het bestuur heeft anders besloten wat is dan het nut van zo'n ledenberaad.
  De bepaling van de mp is niet transparant en heeft niets meer met coöperatieve gedachten goed te maken.
  Het

 • no-profile-image

  melkgeld prima

  aan "de markt bespelen" Als je nou eens goed gelezen had wat ik schreef dan kon je reageren nu nie!! tenminste niet zo! Ik schrijf er toch bij dat de deze prijs vast moeten zien te houden Een melkprijs van ruim 0,40ct is voor de normale boer ruim voldoende. Zeker als ie niet er onder komt. Maar ja er zijn natuurlijk uitzonderingen degene die flink in lucht hebben geinversteerd en in supergrote stallen die melken nu met een kostprijs van 35ct....dan word het lastig ja. De normale hebben een kostprijs van onder de 25ct net als willem hieronder dus prima zo!!

 • no-profile-image

  pas maar

  Goh, we hadden al niks meer van haar gehoord. Sieta zal wel denken, de markt is goed en er is geen verhoging. Dan ga ik dat nu even snel zeggen. Vervolgens gaat de prijs voor oktober wel omhoog juist door de markt van poeder, boter etc. En dan komt sieta natuurlijk met een volgend bericht: Op aandringen van mij en de DDB heeft Friesland de prijs verhoogd. Hoe doorzichtig zeg.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Helemaal mee eens willem. Wij zeggen thuis aan de grote van de tank kun je de schuld bij de bank zien en dus ook de kostprijs. Een koe hoeft niet veel te geven om er veel aan te verdienen. Kwa loonwerk ben ik het 100% met je eens. Ik reken altijd alles keer 10 bv 1jr in laten kuilen kost 5000per jaarx10=50000 koop je al een leuke opraapwagen voor die langer meegaat als 10jr voor dat geld kun je ook een voermengwagen kopen das waar maar je krijgt dan evengoed de rekening van de loonwerker en zo kan ook ik nog wel even doorgaan. En zeker in de wat mindere tijden stellen wij de vervanging uit maar de loonwerker uitstellen om te betalen is niet fijn!!

 • no-profile-image

  DirkJan

  Ik ben het helemaal met Sieta eens, want nu is de markt prima. Dus als Campina dan niet eens meer uit kan betalen kunnen melkveehouders geen buffer opbouwen en is het gauw gedaan met veel bedrijven. Ik schaam me bijna voor de cooperatie! LTO zal er niets aan doen, die spelen allemaal onder één hoedje en verdelen samen het geld wat ons toekomt.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Willem uit Hellendoorn heeft waarschijnlijk geen financiering.
  Hij lijkt me wel geschikt voor het bestuur of de ledenraad van Friesland Campina, dan kan hij daar de directie mooi naar de mond praten

 • no-profile-image

  Boerin

  De winst geven we graag aan de directeur, wij kunnen gemakkelijk leven met een melkprijs van 25 jaar. Hoe?
  Natuurlijk, door steeds onze kostprijs te verlagen. Dat kan nog jaren zo doorgaan.

 • no-profile-image

  gekke henkie

  de winst kan beter bij de melkprijs opgezet worden.doel van een cooperatie is een zo hoog mogelijke prijs uit te betalen zonder winstoogmerk.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Ach sieta wil weer eens wat zeggen kijk eens naar de afrekenining van aug er word 13ct meer uitbetaald als in 2009!! er word zat uitbelaald nu de kunst is om dit te blijven betalen.....

 • no-profile-image

  de tukker oet twente

  Ben het prakties NOOIT met sieta en die andere muiters eens, maar ere wie ere toekomt hier heeft ze het bij het rechte eind,er word teveel gegogeld met getallen ,er moet direct meer in melkgeld worden uitbetaald,zoals al vaker vermeld opbrengst min kosten is winst=oetbetalen.En niet alles wat langs komt voor overname moet je overnemen,men kan gerust 10 jaar lang een pas op de plaats maken de toko up to date houden en dan gewoon een melkprijs uitbetalen die klinkt als een klok........

 • no-profile-image

  de markt bespelen en niet

  EErlijkthuis.Wij hebben ooit een lange strenge winter meegemaakt,elfstedentocht enz. In maart van dat jaar steeg de temperatuur met 14 graden naar 8 graden boven nul.Iedereen dacht voor het gevoel het wordt zomer.Echter de realiteit was na winter de lente en daarna de zomer.Zo ook met de behaalde melkprijs(uitbetaalde door boerderijmelkinnemers).De kostprijs van 2007 was in nederland € 0,54 volgens het LEI.
  Zolang wij deze nog bij lange na in 2010 nog niet bereikt hebben;moet U niet te voorbarig zeggen dat U voldoende ontvangt.daarmede doet u uw gehele sector/college melkveehouders veel schade berokken.

 • no-profile-image

  pas maar

  Iedereen wil een hogere prijs, ik ook! Daar is geen enkele discussie over. Dus ik zou zeggen kom op Friesland!! Alleen Sieta weet altijd zo goed haar momenten te kiezen! Wanneer hoorde u voor het laatst van haar dan? ik hoorde er niks van toen de prijs nog onder de 30 cent zat.

 • no-profile-image

  A van Oosterom

  Beste Seita,

  Volgens mij snap je niet helemaal hoe het werkt bij RFC, de garantieprijs wordt betaald naar rato van het gemiddelde van ander ondernemingen. Daar heeft RFC geen invloed op. Niet dat ik het eens ben met deze systematiek maar zo is besloten. Laten we met alle leden een campagne gaan voeren om het "oude"systeem van Campina weer in te voeren op die manier verdwijnt er ook minder in de algemene reserve.
  groet,

  Avan Oosterom

 • no-profile-image

  Melkveehouder Wim.

  "Sieta'' haar onderbouwing dat met de september melkprijs Friesland-Campina de markt niet weerspiegelt vindt u hier:

  ( Zie Melknotering kolom week 36)
  KLik: http://www.ddb.nu/index.php?option=com_content&task=view&id=24&Itemid=55

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik ben het wel een beetje eens met haar. Vind dat er niet altijd gehamerd moet worden op het toverwoord "WINST" het is immers een cooperatie. En dan zeg ik op mijn beurt met mijn boeren verstand, over winst moet belasting betaald worden en das jammer geld, maak dan meer "kosten" door meer voor je grondstoffen(lees melk) te betalen. Maar ben bang dat de hoge heren daar inderdaad hun bonissen verdienen naar rato er meer winst gemaakt wordt.......

 • no-profile-image

  jan

  deze winter gaat het bestuur de melkprijssystematiek evalueren, als je wilt dat het verandert moet je nu aan de bel trekken bij je districtsraadslid

 • no-profile-image

  dik

  ik had gedacht dat 2010 een jaar zou worden om weer een beetje bij te tanken maar je word nog kaalgeplukt door iedereen die de gestegen kosten wel door kunnen berekenen! Dus omhoog met die melkprijs.

 • no-profile-image

  willem

  Ik vind de melkprijs voldoende, bij een kostprijs van 20 cent verdien ik nog 12 cent per liter, als dat niet genoeg is weet ik het niet meer. Het is een kwestie van gewoon doen en geen grootheidswaanzin. Bovendien staat FFC bovenaan in de nederlandse markt als grote onderneming met veel zekerheid.

 • no-profile-image

  gert

  Iedereen dit weekend naar Walibi voor een nieuwe trekker,stijgt de kostprijs van de melk weer

 • no-profile-image

  paul

  Ik ben het helemaal met Sieta eens !
  Ik denk de meeste boeren wel, alleen
  laten ze het niet allemaal horen.

 • no-profile-image

  boer

  ik ben het met sieta eens, we accepteren de lage melkprijzen maar, maar je gaat zelf toch ook niet voor 2euro in het uur werken bij de baas

 • no-profile-image

  Joris

  Die Willem uit Hellendoorn nooit meer melkgeld geven , die gast loopt volgens zijn eigen zeggen met een kostprijs van 20 cent nu helemaal binnen. Als de prijs ooit stijgt gaarne het meerdere over maken op mijn rekening , ik kan het namelijk goed gebruiken en vind de melkprijs nog niks te hoog. Ik ben blij dat ik alle rekeningen netjes op tijd betaald krijg en het houdt echt niet over!

 • no-profile-image

  paul

  Ik denk dat 90 procent van de melkveehouders een kostprijs heeft van boven de 30 cent, zelfs ik, met bijna geen schuld, en een `normaal` bedrijf.

 • no-profile-image

  willem

  Nou boer, als je nou niet te grootschalig bent dus geen personeel hoeft aan te trekken, het loonwerk zelf deels doet, goede machines aanschaft maar geen nieuwe,
  voert met een schuitemaker voerwagen en geen mengwagen dus ook minder brandstofkosten, geen tienduizend liter per koe maar achtduizend, dus minder dierenarts kosten, geen mest af hoeft te zetten maar grond bij huren, jongvee zelf opfokken en niet meer als nodig is en absoluut nu geen quotum meer bijkopen of leasen, meel voert ipv brok
  Zo kan ik nog wel even doorgaan. Dan kom je al een heel eind, Maar als je denkt dat de bomen tot de hemel groeien heb je het goed mis.

 • no-profile-image

  veehouder

  Als we nu heel het bestuur en direktie van friesland en campina bij de fusie de de laan hadden uitgestuurdt en we sieta met nog een paar nmv-ers een nieuw bestuur en direktie hadden opgezet durf ik te beweren dat de melkprijs min 3 ct hoger was geweest

 • no-profile-image

  Marco

  JAN@ hAHA DAT HEBBEN WE TOEN OOK GEDAAn en dacht jij dat het bestuur iets van aan trekt. Ik geef je op een briefje dat het melkgeldsysteem zo blijft zo als nu is.
  Als FC even veel als de andere betalen dan hebben de boeren niks te klagen toch.
  Dit komt de winst ten goede en kan men zeggen dat ze goed draaien.lekker makkelijk

 • no-profile-image

  nader verklaart

  Als willem voor € 0,20 renerend kan melken;dan kan hij bij voldoende leenbanken voldoende geldlenen om de nederlandse melkproductie op zijn naam te krijgen. En toch was er een mijnheer Otten die dichter bij de realiteit voor de nederlandse melkveehouder zijn prijs had berekend.
  waar zit het verschil WONDER WILLEM ?voor € 0,20 en het LEI in 2007 voor:€ 0,54 en OTTEN in 2010 voor:€ 0,54 ?

 • no-profile-image

  Jen10

  Ondertussen in Frankrijk, op de SPACE in Rennes breken boze boeren daar de stands af van bijv. Franse Ministerie van Landbouw; hele hal geevaccueerd, 2 leiders gearresteerd:

  http://www.ouest-france.fr/actu/actuLocale_-Rennes_35238_actuLocale.Htm

  Waarom lees ik niets hierover op de site van AGD???

 • no-profile-image

  Boer

  Het punt is dat er veel geld rond gaat in de keten waarvan het percentage dat de boer (die bijna alle werk doet) telkens minder wordt. Middelen die de producent in staat zouden kunnen stellen echte marktmacht uit te oefenen zoals het melkquotum worden opgeheven zodat de consument er zeker van kan zijn dat het voedselpaket altijd zal worden geproduceerd voor een constante (te) lage prijs. En alles wat tussen de boer en consument in zit kan ook goeie marges draaien. Onderdeel van het Ondernemerschap is ook dat je je niet door de ander in je broekzak hoeft laten schijten omdat die daar toevallig zin in heeft. Over vijf jaar ligt jullie melkprijs tussen twintig en vijfentwintig cent. Als dat alles is wat de fabriek wil betalen hoef je toch geen gat in de lucht te springen? De fransen pikken het niet en daarvoor neem ik mijn petje af.

 • no-profile-image

  jantje

  Beste boeren, zijn jullie hier zelf niet een beetje schuldig aan? Een coöperatie is van en voor boeren maar jullie hebben de macht uit handen gegeven aan duur betaalde managers. ik stel voor dat aan de top van de coöperaties weer boeren{zonen} komen met gezond boerenverstand die de belangen behartigen van de leden.

 • no-profile-image

  gert

  de winst komt later

 • no-profile-image

  pieters

  Schandalig dat er hoge bonussen worden betaald aan topmannen die hun best hebben gedaan onze producten zo goed mogelijk te verwaarden maar daarbij ook hun best doen om de grondstof (melk) zo scherp mogelijk in te kopen van hun leveranciers> de melkveehouder.
  wij doen ons best om in goed jaar belasting te drukken met investeringen,
  tip : andere bonuscultuur en ons meer betalen. het geld uitgeven via de blauwe brief of aan ons lijkt me de keuze toch niet moeilijk.....

 • no-profile-image

  Malle

  Hey daar is ze weer. De vakantie is weer voorbij.

 • no-profile-image

  Boer

  Ik ben erg nieuwsgierig waar die kostprijs van 20 cent uit bestaat. Zou Willem dat even nader wilen toelichten,dan kunnen meer boeren er misschien hun voordeel mee doen.

 • no-profile-image

  Boerin

  Vreemd dat boeren altijd weer furieus reageren op Sieta. Ik zou zeggen gebruik je energie om te zorgen dat we met elkaar een hogere melkprijs krijgen. Want ook al is de prijs hoger dan vorig jaar, met deze prijs blijft het waardeloos. Wanneer krijgen boeren nu eens oog voor de realiteit. Of wordt 2010 weer een jaar waarin niets verdiend wordt?

 • no-profile-image

  willem

  Dirk Jan, Die buffer had je al veel eerder moeten opbouwen, je kon 5 jaar geleden al weten dat de melkprijs gemiddeld op 28 à 30 cent kwam te liggen. Als de èèn een nieuwe stal bouwd, moet de buurman ook een nieuwe stal bouwen en liefst 50 koeien meer.

 • no-profile-image

  johan

  niet iedereen is al jaren boer zoals jij willem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  We moeten weer terug naar de oude coöperatie, waar de bonus van de direkteur gekoppeld was aan de hoogte van de melkprijs.

 • no-profile-image

  Demeter

  Als ondernemer en manager heb je altijd de keus tussen leveren en niet leveren. Als ik een ZZP-er uitknijp doet hij het werk gewoon niet voor die prijs. Die keus hebben wij ook.

 • no-profile-image

  boerin

  Sorry, het stukje niet over gelezen.Ik bedoel natuurlijk de melkprijs van 25 jaar geleden.

Laad alle reacties (37)

Of registreer je om te kunnen reageren.