Home

Achtergrond 522 x bekeken

Presentatie van uienrassen tijdens open dagen

Op de open dagen van Bejo Zaden vormt de presentatie van uienrassen een belangrijke trekpleister.

Veredelingsbedrijven houden deze week hun jaarlijkse open dagen. Die zijn op elkaar afgestemd, zodat buitenlandse bezoekers overal ineens langs kunnen. De natte omstandigheden worden volop besproken, omdat niet duidelijk is hoeveel schade er wordt veroorzaakt in de gewassen. Bezoekers van de open dagen vragen volop om plastic slofjes om de modder op de proefvelden te trotseren. Foto Petra Vos

Restauranteigenaar en wijnboer Inno Venhorst in het Gelderse Dodewaard is verbaasd over de opbrengst van de blauwedruivenoogst. Waar de witte druiven tijdens de regenperiode zoveel vocht opname dat ze open barstten, hebben de blauwe soortgenoten Regent en Cabernet Cortis zich goed gehouden. Venhorst verwacht zo’n 600 liter wijn te kunnen produceren, nog niet de helft van andere jaren. Foto Vidiphoto

Melkveehouder Henk Overgoor uit het Gelderse Beek laat zijn mais hakselen door loonwerker André Derksen. De mais is door de droogte niet zo lang als in andere jaren, maar Overgoor is toch niet ontevreden over het gewas dat hij heeft staan. "Het drogestofgehalte is hoog genoeg en ook de korrel is goed. Dat zijn belangrijke punten." Overgoor heeft in totaal 15 hectare staan. Hij is lang niet de eerste in Montferland die de mais laat hakselen. ”Derksen is al veertien dagen lang bezig", weet hij. "Dat is ook voor boeren die voer tekort hebben en daarom de mais vers voeren aan hun melkvee."Overgoor doet zijn mais gewoon aan de kuil. Foto Theo Kock

Bejo Zaden/De Groot en Slot lanceert voor het volgende teeltseizoen het volledig biologische en meeldauwresistentie uienras Hylander. Vertegenwoordiger Maurice Deben toont het op de open dagen van het veredelingsbedrijf (foto linksonder). Verkoopleider Perry Kuilboer denkt dat 80 tot 90 procent van de biologische telers een meeldauwresistent ras wil. Op de open dagen lopen duizenden bezoekers uit zestig landen rond. Gisteren gingen de demonstraties niet door vanwege de natte bodem. Foto Petra Vos

Henrik Pedersen (midden), verkoopmanager Scandinavië bij Syngenta, kijkt toe hoe Finse klanten proeven van de nieuwe roodroze kool Pinkton. De kool bloedt niet bij snijden en heeft daarmee voordelen voor de verwerking. Vijf grote zaadfirma’s laten de jaarlijks terugkerende demodagen deze week bijna gelijktijdig plaatsvinden. Syngenta telde op de eerste dag bijna tweehonderd bezoekers. Het valt telers op hoe mager de slatypes er bijstaan door het slechte weer. "De kool heeft er minder last van", stelt Syngenta.Foto Wick Natzijl

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.