Home

Achtergrond 172 x bekeken 4 reacties

Politiek moet boer meer waarderen

De Nederlandse land- en tuinbouw doet het Europees gezien goed. In de aanloop naar een nieuw EU-beleid moet de politiek zijn waardering daarvoor laten zien, betoogt Noud Jansen.

De zoveelste onderhandelingsronde over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is in aantocht. Het GLB wordt omgebogen van productiestimulerend en inkomensondersteunend naar regelgeving die innovatie bevordert op maatschappelijk gewenste aspecten zoals milieu, energie, dierenwelzijn en landschap.

Deze verschuiving van bedrijfs­toeslagen naar gerichte ondersteuning is de goede weg, want het houdt de sector concurrerend op de wereldmarkt in een periode dat de consument aan de kassa niet betaalt voor maatschappelijk ondernemerschap. Heel belangrijk is wel dat het GLB eenvoudiger en minder bureaucratisch van vorm wordt en gericht blijft op het boerenerf.

Een tweede randvoorwaarde is het tempo waarin de veranderingen zich voltrekken. Agrarisch ondernemers moeten de kans krijgen zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden en kunnen blijven investeren in een duurzame bedrijfsvoering. Tegelijkertijd kunnen de bedrijfstoeslagen niet helemaal verdwijnen. Daarvoor is het belang van een veilige, gezonde, betaalbare en kwalitatief hoogwaardige voedselvoorziening voor de samenleving te groot.

De land- en tuinbouw in Nederland is op alle fronten hard op weg naar duurzame productie en behoort tot de absolute mondiale top. Welke maatstaf je ook hanteert: innovatiekracht, productiviteit, kwaliteit, veiligheid, hygiëne, duurzaamheid, milieu en energie, dierenwelzijn of landschap. De agrosector is ook nog eens goed voor 10 procent van de nationale economie. Vergeleken met andere landen steunen Nederlandse boeren minder op bedrijfstoeslagen. Zij verspreiden hun risico’s door veel te exporteren én kunnen bogen op de meeste toegevoegde waarde per hectare in de EU.

De Nederlandse boer levert dus waar voor zijn geld. Het is nu aan de politiek om dat ook te waarderen én die waardering waar te maken.

Noud Jansen is voorzitter LLTB en bestuurslid LTO Nederland

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Politiek bepaalt

  Wie bepaalt dan dat wij die bedrijfstoeslagen krijgen en hoe hoog die zijn? De politiek. Voor minder dan 0,2% van ons BNP wordt de Nederlandse land- en tuinbouw gesteund vanuit het GLB. De Nederlandse overheid geeft bijvoorbeeld alleen al 4x meer uit aan ontwikkelingssamenwerking dan aan haar eigen landbouw- en voedselvoorzieners.

 • no-profile-image

  veehoudertje uit het zuidelijk zandgebied

  onze volksvertegenwoordigers bepalen het eu beleid.de inkomenstoeslagen zijn daar een uitwerking van.
  dat de inkomens van eu melkveehouders niet alleen uit de markt mag komen is beleid vanuit de eu.als je dit op de konto van ,,politek"plakt;waarom vraag je hen dan om erkenning?

 • no-profile-image

  geen verstand van politiek;wij hebben

  het inkomen komt uit producten die geleverd worden in combinatie met bedrijfstoeslagen.wij hebben nog nooit obcenten van de politiek op de uitbetaalprijs gehad.wat bedoelt die mijnheer met politieke erkentelijkheid?

 • no-profile-image

  politiek bepaalt

  de volksvertengenwoordigers scheppen de randvoorwaarden voor ons inkomen. of dit nou linksom via premies gaat of rechtsom via het realiseren van een echt inkomen uit de markt, dus ze hebben invloed op ons werk of je het nou wil of niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.