Home

Achtergrond

Poetin wil afspraak over Noordpoololie

De Russische premier Vladimir Poetin wil dat landen rond de Noordpool afspreken hoe ze de rijke grondstoffen daar gaan onderzoeken.

De premier gelooft niet dat er gevechten ontstaan over de lonkende olie- en gasvoorraden. "Het is al moeilijk om in je eentje te overleven in het poolgebied. De natuur dwingt mensen en landen om elkaar daar te helpen'', zei Poetin donderdag in Moskou bij een groot congres over het poolgebied.

Rusland meent dat het recht heeft op een groot deel van de Noordpool, omdat de poolbodem vast zou zitten aan het Russisch continentaal plat. Het land gelooft dat daar tweemaal zoveel olie en gas ligt als in Saudi-Arabië vandaag de dag.

De Verenigde Staten, Canada en anderen azen ook op die voorraden. Poetin noemde een grensafspraak met Noorwegen, die vorige week is ondertekend, als een goed voorbeeld van samenwerking. Poetin, die vorige maand het poolgebied bezocht, sprak niet over de vlag die Rusland drie jaar geleden botweg plantte op de bodem van het Noordpoolgebied.

De Russische onderminister van Grondstoffen, Igor Maidanov, vertelde het congres dat Rusland meer dan 312 miljard dollar wil investeren in het onderzoeken van het continentaal plat. Het merendeel van dit geld is bestemd voor het poolgebied.

Maidanov beloofde nieuwe belastingkortingen voor oliebedrijven die boringen doen in het poolgebied. De bedrijven zijn al vrijgesteld van de belasting op het oppompen van mineralen. Nu zouden ze ook een lagere exportbelasting kunnen genieten, vergelijkbaar met de kortingen voor boringen in Oost-Siberische velden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.