Home

Achtergrond 156 x bekeken

Planetoïde vernoemd naar Cruijff

Een planetoïde draagt sinds kort de naam van Johan Cruijff. De vernoeming is een initiatief van de Nederlandse wetenschapsjournalist Carl Koppeschaar. Het gaat om de planetoïde 14.282.

De Internationale Astronomische Unie (IAU) heeft het voorstel tot vernoeming donderdag - bekrachtigd. Dat meldt Koppeschaar op zijn website. De planetoïde Cruijff beweegt zich op een afstand van 432 miljoen tot 477 miljoen kilometer van de zon in de ruimte tussen de planeten Mars en Jupiter.

Een planetoïde bestaat meestal uit rotsachtig materiaal en kan in omvang verschillen van een kleine kei tot een heuse miniplaneet met een diameter van 1.000 kilometer. De diameter van planetoïde Cruijff is naar schatting 9 kilometer. De naar de legendarische voetballer vernoemde ruimterots draait in 5 jaar, 3 maanden en 18 dagen om de zon.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.