Home

Achtergrond

Plan om zetmeelkwaliteit aardappel te verbeteren

Dow AgroSciences en Plant Sciences Group, onderdeel van Wageningen UR, gaan onderzoeken hoe met de Exzact Precision Technology via veredeling de zetmeelkwaliteit van de aardappel kan worden verbeterd.

De technologie van Dow Agro-Sciences, dochteronderneming van The Dow Chemical Company, biedt mogelijkheden voor gerichte genetische modificatie. Genen kunnen worden toegevoegd, veranderd of uitgeschakeld.

Onderzoekers van Wageningen UR gaan de effectiviteit van het gebruik van de technologie in de aardappel bestuderen. Aardappel is een tetraploïd gewas, waardoor het lastig te veredelen is via klassieke veredelingstechnieken.

De onderzoekers richten zich in eerste instantie op de zetmeelaardappel voor de industrie. "Als het bij zetmeelaardappelen lukt, kan de techniek ook in consumptieaardappelen worden toegepast", zegt Erik Toussaint van Plant Sciences Group. Hij refereert aan het feit dat aardappel na rijst, tarwe en mais het vierde voedselgewas in de wereld is. "Het traject van toelating zal alleen wat langer duren. Ik schat dat voor de zetmeelaardappelen het al zo’n tien jaar duurt voor telers met de nieuwe rassen aan de slag kunnen."

Kay Kuenker, vice-precident New Business bij Dow AgroSciences: "Wageningen UR is een wereldleider in genetisch onderzoek en veredeling van de aardappel. Door de combinatie van onze Exzact Precision Technology met de expertise en plantenveredelingskennis van Wageningen UR kunnen we aanzienlijke meerwaarde genereren en innovaties voor de landbouw ontwikkelen."

Of registreer je om te kunnen reageren.