Home

[Missing text /esp/article/type/article for nl]

Plan Hillary Clinton voor 100 miljoen ovens

Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft dinsdag een plan gepresenteerd om 100 miljoen oventjes te plaatsen in keukens over de hele wereld.

De ovens moeten amper rook uitstoten. Ze sparen zo de gezondheid van vele vrouwen. In een toespraak bij een jaarlijks forum van haar man Bill in New York zei Clinton dat 3 miljard vrouwen in de wereld rond open vuurtjes koken en slecht geventileerde ovens. ”De maaltijd die ze maken verschilt op elk continent. Maar de lucht die ze inademen is gelijk: een giftige mix van chemicaliën uit brandend hout en andere vaste brandstoffen”, zei Clinton. ”Als vrouwen koken, vullen ze hun longen met rook. De giftige stoffen vervullen hen en hun kinderen.”

Het plan is dat overheden en privépersonen samen geld steken in het Global Alliance for Clean Cookstoves. De exemplaren kosten 17,50 euro (25 dollar) per stuk. Het doel moet in 2020 zijn gehaald.

De wereldgezondheidsorganisatie WHO noemt vervuilende ovenrook een van de vijf grootste gevaren in ontwikkelingslanden. Het doodt bijna 2 miljoen mensen per jaar: tweemaal zoveel als malaria. De rook leidt tot longontstekingen, longkanker en een reeks andere gezondheidsproblemen.

Administrator

[Missing text /esp/commentform/registertocomment for nl]

[No translation for /esp/footer/disclaimer, nl]