Home

Achtergrond 335 x bekeken 2 reacties

Paling uit grote rivieren vol dioxine

Paling uit de grote rivieren en de Biesbosch bevat teveel dioxine.

Daarmee voldoet de vis niet aan de huidige Europese dioxinenormen. Dat meldt het tv-programma Zembla zaterdagavond op Nederland 2.

kanker veroorzaken. Ook is dioxine zeer schadelijk voor het ongeboren kind.

In 2007 waarschuwde de Voedsel en Waren Autoriteit al voor het hoge dioxinegehalte in Nederlandse paling. De VWA drong toen aan op een vangstverbod maar dat is er niet gekomen. Volgens wetenschappers in Zembla weegt bij de rijksoverheid het belang van de visserijsector zwaarder dan de voedselveiligheid.

Volgens het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselveiligheid is 95 procent van de paling die in de winkels wordt verkocht gekweekte paling en doet het probleem zich voor bij wilde paling. De ministers Gerda Verburg (LNV) en Ab Klink (Volksgezondheid) bezinnen zich op maatregelen. Een eventueel vangstverbod betekent dat vissers schadeloos moeten worden gesteld. Bovendien is het de vraag in hoeverre een vangstverbod voor een bepaald gebied soelaas biedt, omdat de paling zich ook daar buiten begeeft.

Exacte cijfers over hoeveel giftige paling wordt verhandeld zijn er niet, maar onderzoekers gaan uit van circa 300.000 kilo wilde paling per jaar. Het ministerie van LNV zegt dat deze schatting veel te hoog is gezien de totale hoeveelheid wilde paling die gevangen wordt in de rivieren.

Paling uit het IJsselmeer is overigens wel veilig voor consumptie omdat het dioxinegehalte binnen de norm is. Volgens toxicoloog Tinka Murk van Wageningen Universiteit is in winkels vaak niet duidelijk wat de afkomst is van de paling. In Zembla geven palingvissers uit de Biesbosch toe dat ze hun vangst ook aan rokerijen rond het IJsselmeer verkopen.

De uitzending van Zembla begint zaterdag om 22.30 uur.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Klaas Janssen

  Waar de paling gevangen is staat op het etiket, ook de doos waar losse paling inzit bij de visboer heeft zo'n etiket. Heb dit vandaag gedaan en het exacte vangstgebied staat er op. Gewoon om vragen dus.

  Gisteren was er al een voorproefje op de Vara uitgelicht op Nederland 2 daar zat Esther Ouwehand (nee niet van de potjes haring) te bazelen over rapporten. Overigens heb ik die even gezocht op internet en daardoor weet ik iets meer dan jullie blijkbaar.
  1/ Er is sinds 1 september een geheel vangstverbod in Nederland voor paling. Daarna worden palingen zeker tot het voorjaar niet meer gevangen.....
  2/ Rapporten aangehaald gisteravond door Esther heb ik opgezocht op internet. Mijn conclussie is dat dit dioxineverhaal behoorlijk opgeklopt is, op internet staat een brief van het Buro risicobeoordeling van de Voedsel en Waren autoriteit waar in staat dat het risico alleen geldt als je elke week 150 gram paling koopt. Wie kan dat betalen? Nee, beter nog wie eet er een heel jaar lang elke week 150 gram paling? Antwoord: die persoon moet nog geboren worden of te wel niemand.
  3/ Ook op internet te vinden: Rikilt rapport uit 2007 waar men spreekt over een veranderde toxiciteit van dioxinen. Het blijkt dat sommige dioxinen minder schadelijk dan tot nu gedacht. Juist die dioxines zitten in paling staat er te lezen in dat rapport en zouden zeker 15 % van die afgekeurde paling met de nieuwe norm goed zijn. Echter blijft men de oude norm hanteren. Dat is hetzelfde als de toegestane snelheid op de snelweg van 100 naar 120 km/u verhogen maar blijven bekeuren vanaf 100 km/u omdat je dat vroeger ook deed.

  Mijn totale conclusie is dat dit niet om de paling of onze gezondheid gaat maar dat er andere dingen spelen. Mannetjes die in de kijker willen staan, of een politieke partij die zijn zin wil halen, of natuurbeschermers die de paling en de palinghandel de nek om willen draaien. Nee dan kopen we wel gerookte Pangasus van de Aldi of paling uit Afrika van AH met de zegen van het Wereld Natuur Fonds zoals dit deze week nog te lezen was. Die hebben in iedergeval een flinke reis moeten maken. Maar in een boot of vliegtuig zonder dioxine uitstoot zeker?

 • no-profile-image

  Patrick

  Mijn conclusie is dat de rivieren zwaar vervuilt zijn. De visser in zemblahttp://player.omroep.nl/?aflID=11484215 zegt zelf het riool van Europa. En dat paling veel giftige stoffen opneemt. Ik concludeer dat iedereen dat weet en er niets aan doet. Laten we wel zijn, leven op de planeet kan nog steeds omdat iedereen door het geboorte proces gaat. 23 chromosomen van een man en vrouw wordt een embryo. Hormoon huishouding en het vegatieve zenuwstelstel zijn geen kleine dingen voor het functioneren van een mens.
  Of je maakt de rivieren schoon OF je stopt met dit achterbakse gedoe.
  De conclusie is dat Verburg willens en wetens weer de consument verkocht heeft voor economische belangen. DE CDA kamerleden en VVD kamerleden steunt dit, knap hoor volkvertegenwoordeging, en vinden alles goed, zolang er maar geld verdient wordt en men voorin de kerk kan zitten. De CDA als partij is een ramp, de gristen partij van nomen en waarden. Een partij van zelfzuchtigen, hypocrieten en economisch gewin. Bewust een planeet vernietigen, bewust vrouwen en kinderen risco laten lopen voor hun bloed geld.
  Verburg is ook verantwoordelijk voor antibiotica resistentie van kipvlees. Te laat en niet optreden is een defensief middel, ze had samen met LNV en haar partij proactief visie moeten hebben, bewust toekomstige generaties risico laten lopen is een Universele misdaad tegen het leven. CDA de partij voor het leven.............

Of registreer je om te kunnen reageren.