Home

Achtergrond 1 reactie

Paard met moeraskoorts aangetroffen

In Groot-Brittannië is een uit Nederland afkomstig paard aangetroffen met moeraskoorts, een besmettelijk virus bij paarden dat kan leiden tot bloedarmoede en koorts.

Dat heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit woensdag bekendgemaakt. Het virus verzwakt het dier en kan in ernstige vallen binnen een paar weken tot de dood leiden.

Het paard, dat onderdeel uitmaakte van een groep van zes, werd op 15 augustus aangetroffen. Het was waarschijnlijk alleen drager van het virus, want er waren geen ziekteverschijnselen. De andere paarden bleken gezond. Stalvliegen en dazen zijn de belangrijkste verspreiders van het virus. In Nederland is nooit moeraskoorts aangetroffen. Het bedrijf in Ede waarvan het paard afkomstig was, is voorlopig gesloten. De aanwezige paarden daar moeten eerst gecontroleerd worden.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  rose both

  dit is blijkbaar een andere soort moeraskoorts dan bij mensen, maar het wordt ook door insekten overgebracht en het zal niet voor niets moeraskoorts heten, het zal niet zo gauw op de noordpool voorkomen.
  Het heeft de belangstellning van het ministerie van LNV. Dat mag dan ook wel. Want dit ministerie is verantwoordelijk voor de moerasas die door Nederland aangelegd moet worden en voor de ruige natuur, en rietlanden die her en der al oprukken. Geld voor verwerving en inrichting is er wel, men spreekt over 18 miljard. De natuurplannen bestrijken dan ook honderdduizenden hectares. Geld voor het beheer dat vervolgens hard nodig is ontbreekt. Als men eerst maar eens al dat land in handen had, dan zou het beheer vanzelf wel volgen was de gedachte. Geen Kamerlid die zich afvroeg op welke wettelijke basis deze plannen berustten, of wie dan straks de kosten moest betalen. Naast de vergrijzing en de kosten van het Verenigd Europa met zijn brave, maar ook minder brave kinderen in de klas.
  De VWA autoriteit heeft inmiddels ieder dringend aangeraden om ambrosia uit te trekken omdat dit het hooikoortsseizoen met maar liefst 2 maanden verlengt.
  Uittrekken tot je dienst, maar hoe komt die ambrosia eigenlijk vandaan, die zomaar in de tuin opduikt??
  Jacobskruiskruid is al aan een opmars bezig; er is in paard uit Ede met moeraskoorts, een virus dat door insekten wordt overgebracht, het RIVM bestrijdt de tijgermug, en gaat onderzoek doen naar teken die de ziekte van Lyme overbrengen . Teken leven in de ruigtes die al zijn ontstaan in de natuurgebieden. Je gaat je toch afvragen wat de boeren die het landschap onderhouden, onopgemerkt hebben bijgedragen aan de gezondheid van mensen en dieren. Want wie maait het land, en onderhoudt elk jaar sloten zodat het water erin kan blijven stromen, zodat insekten minder kansen krijgen?
  Nu vele boeren verdwijnen en overblijvers zich hoogst efficient economisch mogen zien staande te houden met primaire produktie, tussen de ruigtes en stilgevallen sloten met waterpoelen en er geen geld is voor onderhoud van het landschap is toch wel de vraag welke toekomst wij tegemoet gaan..

Of registreer je om te kunnen reageren.