Home

Achtergrond

PVV wil geld vrijmaken voor bestrijding schapenziekte CL

Het Productschap Vee en Vlees (PVV) wil een bedrag van maximaal 75.000 euro vrijmaken om een uitbraak van de besmettelijke schapenziekte CL de kop in te drukken.

In de afgelopen maanden werd bekend dat meer dan twintig Suffolk-schapen op verschillende bedrijven besmet bleken met de bacterieziekte Caseous Lymfadenitis, vermoedelijk door import van dieren uit het Verenigd Koninkrijk. Daar is de ziekte endemisch aanwezig.

De geitenhouderij heeft jaren te kampen gehad met CL. Daar is de ernst van de ziekte aanvankelijk onderschat. Pas toen de besmetting wijd verspreid was in de Nederlandse houderij is de bestrijding serieus opgepakt. Dat kostte veel geld, maar inmiddels zijn de meeste melkgeitenbedrijven vrij van CL en gecertificeerd. In de schapenhouderij hoopt men door er snel bij te zijn de besmetting nog in de kiem te kunnen smoren. Voor zover bekend zijn het nog uitsluitend Suffolk-schapen die besmet zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.