Home

Achtergrond 2 reacties

PT: Milieu Centraal blijft zich afzetten tegen glasgroente

Gesprekken tussen Milieu Centraal en Productschap Tuinbouw eerder dit jaar hebben geen effect gehad.

De publicaties in de Volkskrant over de vermeende forse CO2-uitstoot van Nederlandse kasbedrijven zijn een herhaling van het negatieve koopadvies eerder dit jaar, stelt het PT. In januari ontstond ophef over de Groente- en Fruitkalender van Milieu Centraal, waarin Nederlandse kasproducten negatief belicht worden. Het PT voerde naar aanleiding van deze publicatie overleg met Milieu Centraal.

Ook nu concludeert de stichting dat de uitstoot van tomaten uit Nederland gemiddeld anderhalf keer zo groot zou zijn dan de import uit Spanje. Het PT denkt dat deze cijfers geen juiste weergave zijn van de werkelijkheid. Zo wordt geen rekening gehouden met milieuvriendelijke investeringen als aardwarmte. "Bij Nederlandse tuinders die investeerden in energie-innovatie, is de CO2-footprint van het product gunstiger dan die van het buitenlandse product", stelt de PT-woordvoerder.

Zie ook: 'Kasteelt slechter voor milieu dan import'

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Geert Pinxterhuis

  @Jan
  De cijfers uit de Volkskrant komen niet bij het PT vandaan (zie bronvermelding bij de grafieken: Blonk Milieu Advies). Dit bureau leverde ook gegevens voor het CO2-rekeninstrument, dat het PT op verzoek van de tuinbouwsector liet maken. Dit instrument geeft tuinders en handelaren inzicht in de 'CO2-situatie' van eigen producten en waar (nog verdere) verbetering is te bereiken. Het instrument is voor eigen gebruik binnen de keten en - wederom op verzoek van de sector zelf - niet toegankelijk voor anderen. Voornaamste reden is dat we willen voorkomen dat op basis van foute interpretatie onjuiste beelden ontstaan. De berichtgeving in de Volkskrant van zaterdag bewijst dat dit 'zo maar' kan gebeuren. Gelukkig besefte de krant zelf dat ze fout zat en troffen we er vandaag een 'rectificatie' aan. Zie: http://www.volkskrant.nl/economie/article1423313.ece/Biologisch_is_iets_heel_anders_dan_broeikasgasneutraal

 • no-profile-image

  Jan

  Het PT bijt in zijn eigen staart. De CO2 cijfers de Milieu Centraal gebruikt komen bij het PT vandaan! PT stelt nu dat eigen CO2 cijfers niet kloppen.

Of registreer je om te kunnen reageren.