Home

Achtergrond

Overheidstekort daalt, werkloosheid stijgt

Door de bezuinigingsvoorstellen van VVD, PVV en CDA daalt het overheidstekort en stijgt de werkloosheid.

Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde doorrekening door het Centraal Planbureau (CPB). Door de maatregelen van het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV daalt het overheidstekort naar 0,7 procent van het bruto binnenlands product in 2015. Met het pakket aan maatregelen die het demissionaire kabinet van CDA en ChristenUnie op Prinsjesdag presenteerde, zou het tekort nog zijn uitgekomen op 2,3 procent.

Door de maatregelen van het nieuwe kabinet valt de werkloosheid 1,4 procentpunt hoger uit. Naar verwachting komt de werkloosheid uit op 6,75 procent in 2015. Bij de overheid vermindert de werkgelegenheid met 61.000 banen in 2015. Bijna de helft hiervan komt door beperking van de instroom bij sociale werkplaatsen. De andere helft van de krimp slaat neer bij het Rijk, lokaal bestuur, uitvoering sociale zekerheid en Defensie.

Dit voorjaar stelde het CPB dat tot 2015 29 miljard euro aan bezuinigingen nodig zijn om het huishoudboekje op orde te krijgen na de economische crisis. Sindsdien is het Planbureau nog met nieuwe ramingen gekomen over de Nederlandse economie. Nu met de maatregelen van VVD, PVV en CDA zou er nog een houdbaarheidstekort van 7 miljard euro liggen dat moet worden weggewerkt om problemen, zoals de vergrijzing, in de toekomst aan te kunnen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.