Home

Achtergrond 294 x bekeken 7 reacties

'Overgangstijd nertsenhouders is veel te kort'

Een overgangstermijn van tien jaar is totaal onvoldoende om nertsenhouders schadeloos te stellen.

De schade van een pelsdierenverbod loopt veel hoger op dan de minister verwacht. Dat zegt directeur Wim Verhagen van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierhouders (NFE). De politiek heeft zich volgens hem nooit verdiept in een goede schadevergoedingsregeling voor de nertsenhouders die straks gedwongen worden hun bedrijf te beëindigen. Nertsenhouders doen in een open brief in een aantal Christelijke dagbladen een klemmend en emotioneel beroep op de vierkoppige fractie van de Christenunie in de Eerste Kamer om niet in te stemmen met het verbod op de pelsdierhouderij. De partij speelt in het debat dat dinsdag wordt gehouden in de Eerste Kamer een sleutelrol.

Verhagen wijst op de pelsdierhouder die 65 jaar is en van de ene op de andere dag zijn bedrijf onverkoopbaar ziet worden en daarmee ook zijn pensioenvoorziening in rook ziet opgaan. Ook wordt verwacht dat nertsenhouders tot 2014 blijven investeren in welzijnsvriendelijke huisvestingssys­temen. Die moeten dan in tien jaar worden afgeschreven. Volgens Verhagen zitten bedrijven bij een pelsdierenverbod binnen de kortste keren in de problemen. Banken zullen geen kredieten meer verstrekken en toeleveranciers kunnen in de problemen komen. De specifieke voerbedrijven voor de sector kunnen bijvoorbeeld doordat het personeel voortijdig opstapt gedwongen zijn hun productie te beëindigen.

Verhagen wijst erop dat de Christenunie altijd heeft gepleit voor een warme sanering. "Die lijn moet de partij niet verkwanselen".

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Links wil graag mooi weer spelen over de ruggen van anderen, wat een walgelijk volk

 • no-profile-image

  lekker

  reken je niet rijk, hr. pelsdierfokkers. De PVV is helemaal tegen het fokken en afmaken van pelsdieren. Geef gewoon toe: het is gebeurd, het is klaar.

 • no-profile-image

  dirk

  Lekker poesje:Voor elk bedrijf dat hier verdwijnt komen er 25 voor terug in andere landen onder erbarmelijke huisvesting!Er komt nl steeds meer vraag naar pelsjes in het verre oosten.Erg hypocriet dat not in my backyard gedrag!Daar hebben veel mensen in ons land last van,vooral die uit het linker kieselectoraat!

 • no-profile-image

  freek

  De regering deugt ook niet dus die wil men ook niet maar een dictateur van de pvdd ziet men ook niet zitten dus gedoogt men nog zoeken naar alternatieven gaat immer door

 • no-profile-image

  a hamstra

  ZIJN ze dat mooi vergeten in het regeerakkoord of?????

 • no-profile-image

  burger

  Dirk, iets wat niet deugt moet je niet willen. Zo simpel is het. Er zal altijd iemand het voortouw moeten nemen. Zo gaat dat en is dat altijd gegaan met ethische kwesties. Anderen volgen vanzelf op termijn.

 • no-profile-image

  Han

  Laat wat bij de pelsdieren gebeurt een waarschuwing zijn voor de hele intensive veehouderij. Als Links Den Haag zijn zin krijgt en de actie groepen zullen geen middel ongemoeid laten, is dit het vooorland voor alle betrokken ondernemers. Veel wetgeving kan en zal ook dit kabinet niet terug (kunnen) draaien.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.