Home

Achtergrond 6 reacties

Oranjes zoeken geld voor onrendabel landgoed

De Oranjes willen dat de twee monumentale boerderijen op het landgoed De Horsten in Wassenaar plaatsmaken voor nieuwe kapitale villa’s.

Op de vrijgekomen plekken kunnen geïnteresseerde partijen nieuwe woningen neerzetten die erfpachtinkomsten moeten genereren, liet de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdag weten naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant.

De Oranjes lijden jaarlijks verlies op de exploitatie van het landgoed, waar prins Willem-Alexander en zijn gezin een villa bewonen. Geld is echter nodig voor ,,duurzaam behoud en beheer van het landgoed'', samen met andere landgoederen in de omgeving. Het is geen doel om winst te maken of vastgoed te ontwikkelen, aldus de RVD.

De sloop stuit op verzet bij onder meer Bond Heemschut en het Cuypersgenootschap, die menen dat de boerderijen een bijzondere cultuurhistorische waarde hebben. Zij willen dat de gemeente Wassenaar de boerderijen aanwijst als gemeentelijk monument. Ze hebben bezwaarschriften ingediend bij de gemeente tegen de verstrekking van de sloopvergunningen.

Volgens de RVD gaat het om verouderde, agrarische bedrijfspanden die in slechte staat verkeren. De boerderijen staan al enige tijd leeg. Er bestaan nog geen concrete bouwplannen voor de panden.

De Horsten is sinds 1845 in bezit van de Oranjes. Nu is het landgoed het privé-eigendom van koningin Beatrix. Zij betaalt het volledige onderhoud van het landgoed, met uitzondering van de kosten voor beveiliging. Willem-Alexander, Máxima en hun drie dochters wonen op villa De Eikenhorst op een afgesloten deel van het terrein. Een groot deel van het koninklijke landgoed is opengesteld voor het publiek.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  .

  Die huizen zijn toch eigendom van de oranjes. Moeten zij dan toch ook zelf weten.

 • no-profile-image

  Boerin

  Moeten de Oranjes nog wat bijverdienen met deze tweede tak.

 • no-profile-image

  freek

  hoeveel monumentale boerderijen gaan er niet plat voor "de nieuwe natuur" is het goed genoeg voor de poes is ook goed genoeg voor de kater

 • no-profile-image

  Bert

  Is toch wel een rendabele eceonomische tak om een koningshuis te runnen.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Nou boerin, probeer jij maar eens rond te komen van 114 miljoen euro. Dan zou je zelf toch ook een bijbaantje nemen?

 • no-profile-image

  gert

  Ze moeten Pieter van Vollenhove vragen om subsidie voor het onderhoud ,die is voorzitter van het nationaal Restauratiefonds van Monumentenzorg .

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.